REAGIRANJE Pismo upućeno premijeru KS i poslanicima u Skupštini KS

Poznati novinari i intelektualci daju podršku Duški Jurišić

Smjena je u potpunosti političke naravi, i to samo zato što Duška Jurišić nije član SDA, niti bilo koje druge partije

Avaz.ba
  • Program TVSA značajno unaprijeđen

    Program TVSA značajno unaprijeđen

    Foto: Avaz


Dvadesetak poznatih novinara i intelektualaca uputilo je pismo premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ministrici pravde i uprave KS Mersi Kusturi te poslanicima u Skupštini KS povodom najavljene smjene Duške Jurišić s mjesta direktorice TV Sarajevo. 

U svom pismu naveli su izjavu Fikreta Prevljaka, predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu koji je kazao da će Jurišić biti smijenjena. Bh. novinari i intelektualci ističu kako "ne postoji ni jedan profesionalni ni pravni razlog za tu smjenu". 

- Proizlazi da je smjena Duške Jurišić u potpunosti političke naravi, i to samo zato što Duška Jurišić nije član SDA, niti bilo koje druge partije. Od dolaska Duške Jurišić na mjesto direktorice TV Sarajevo, program je značajno unaprijeđen, a sadržaj je po svemu objektivan, nepristrasan i na visokom profesionalnom nivou. Duška Jurišić je suštinski dio ovog grada, u koji je ugradila svoj život i svoju karijeru i postala jedan od najboljih novinara u našoj zemlji i regionu; postigla evropski kvalitet u novinarstvu; i postala doajenka novinarstva u Bosni i Hercegovini - stoji u pismu. 

- Tokom opsade Sarajeva Duška Jurišić (tada djevojački Rakonjac) je vodila centralne Dnevnike na Televiziji Bosne i Hercegovine. Radila je sa Senadom Hadžifejzovićem, Arijanom Saračević-Helač, Sanelom Prašović, Enverom Selimović, Ivicom Puljićem, Belminom Kramehmedovićem, Tarikom Helićem i drugim kolegama, kada nije bilo moguće raditi; kada su se gubili životi ispred i u zgradi televizije. Bio je to najsvjetliji period bh. televizijskog novinarstva. Duška Jurišić je tada radila pod granatiranjem i pod zločinačkim pogledom sa Pala tipova poput Riste Džoge. Poslije rata bila je na specijalizaciji u CNN-u i radila na BHT-u. Kada je počela uređivati i voditi emisiju "Pošteno govoreći", na prvu emisiju je reagirala Vlada Republike Srpske kritikujući Dušku Jurišić da govori protiv srpskog naroda i Republike Srpske. Milorad Dodik ju je, prije nekoliko godina, uživo u emisiji, javljajući se preko videolinka iz Banje Luke, izvrijeđao jer mu se nisu sviđala njena pitanja. Iz Federacije su neki vikali da je „nekompetentna“ i „islamofob.“ Duška Jurišić je uvijek bila iznad svih tih uvreda, ostala je profesionalna i civilizovana osoba, kojoj gledaoci vjeruju, a koju čak i protivnici poštuju - navedeno je pismu. 

Dodali su kako je "Sarajevu, Bosni i Hercegovini, novinarstvu, televiziji, Duška Jurišić neophodna" navodeći da je ona najviši standard u novinarstvu, te da su njen ljudski integritet i patriotizam primjer i bogatstvo u jednom društvu. 

- Ovom eventualnom smjenom, vi ostavljate građane bez jednog takvog kadra i kvalitetnog sredstva informiranja.  Molimo vas, poslanice i poslanike Skupštine Kantona Sarajevo; predsjednika Vlade KS; i ministricu pravde i uprave KS, da ne prihvatite prijedlog o smjeni Duške Jurišić sa mjesta direktorice TV Sarajevo. Molimo vas da sačuvate svoj obraz i obraz građana Kantona Sarajevo i ne doprinesete destrukciji medija u vlasništvu građana - stoji na kraju pisma. 

Pismo potpisuje dvadesetak imena: novinari Sinan Alić, Senad Avdić, Senada Ćumurović, Emir Habul, Danijal Hadžović, Bakir Hadžiomerović, Edina Kamenica, Borka Rudić, Arijana Saračević, reditelji Jasmin Duraković, Dino Mustafić, Haris Pašović, Danis Tanović, Srđan Vuletić, Jasmila Žbanić, te Nerzuk Ćurak, politolog, Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, Zijo Gafić, fotograf, Ognjenka Finci, arhitektica, Damir Ibrahimović, producent, Senada Kreso, prevoditeljica  Damir Šagolj, fotograf.

  • Pismo bh. novinara i intelektualaca

    Pismo bh. novinara i intelektualaca

    Foto: Avaz


NA VRH

Komentari

Podijeli članak na