REAKCIJE

HDZ odgovorio SDA: Nezapamćena praksa u jednoj pravnoj državi

Politički progoni odlika su totalitarnih režima koje je ovo društvo davno napustilo te jasno i nedvosmisleno osudilo, saopćeno iz HDZ-a

Pritisci i pokušaj političkog utjecaja. HDZ BiH

Avaz.ba

2.6.2020

Hrvatska demokratska zajednica BiH u saopćenju je reagirala na, kako su naveli, napade Stranke demokratske akcije na HDZ BiH.

Navode da u potpunosti odbacuju i osuđuju neistinite napade Stranke demokratske akcije na HDZ BiH u svjetlu pravosudnih procesa koji se u posljednjih nekoliko dana nalaze u fokusu javnosti.

Stvaranje sustavnog pritiska na rad pravosudnih institucija, osobito porukama koje se šalju u javni prostor, nezapamćena je praksa u jednoj pravnoj državi. Koristeći se stvaranjem privida državnog udara od strane hrvatskog naroda, bošnjački politički predstavnici svjesno obmanjuju javnost i peru ruke pred vlastitim narodom - saopćeno je jutros iz HDZ-a. 

Kako navode u saopćenju, nakon neutemeljene smjene Federalnog civilnog štaba, HDZ BiH opetovano je apelirala da je provedeni čin protivan svim procedurama koje predviđaju izvanredne okolnosti. 

Svi sljedeći događaji upućivali su na radnje koje u sebi sadrže nelegalne i kriminalne elemente. Uzimajući u obzir da je određeni dio potencijalnih dokaza već dospio u medije, javnost može posvjedočiti da je proces nabavke, sada već sporne medicinske opreme, izvršen krajnje netransparentno i zakonski upitno. Shodno, ukoliko se dokaže njihova odgovornost, svi pojedinci trebaju odgovarati za vlastite postupke. 

Pritisci kojima se služe pojedini politički predstavnici putem medijskih istupa, dovodeći u pitanje sudbenu vlast, krajnje su politički neodgovorni i zlonamjerni, bacajući time sumnju na svaki sljedeći takav proces - tvrde iz HDZ-a.

Pritisci i pokušaj političkog utjecaja. HDZ BiH

- Politički progoni odlika su totalitarnih režima koje je ovo društvo davno napustilo te jasno i nedvosmisleno osudilo. Političke diverzije i spinovi koji se, putem zapaljive retorike, koriste za ovakvo što mogu samo naštetiti cjelokupnom procesu, stvarajući uz to i nacionalnu netrpeljivost. Pritisci i pokušaj političkog utjecaja na pravosudne i policijske institucije nedopustivo su ponašanje koje predstavlja izravno zadiranje u rad navedenih institucija. 

Neovisnost istih mora biti zajamčena kako bi imali pravu sliku što se doista dogodilo u cijeloj aferi koja potresa širu javnost. Zrelim političkim ponašanjem pokažimo da je vladavina prava iznad svih pojedinaca i da ćemo nakon konačnog utvrđivanja svih činjenica položiti demokratski test za sve integracijske procese koji stoje ispred nas - navode iz HZD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.