ODLUKE

Vijeće ministara BiH postiglo dogovor o raspodjeli 330 miliona eura od MMF-a

Guverner Safet Softić, rekao je za "Avaz" da čim Centralna banka dobije odluke da će sredstva biti raspoređena entitetim i Brčko Distriktu

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

2.6.2020

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici usvojio je Prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje /RFI/ Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Ova tačka, kako je jutros pojašnjeno, naknadno je uvrštena u dnevni red na prijedlog Ministarstva finansija i trezora Vjekoslava Bevande, a riječ je o iznosu od oko 330 miliona eura za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica. 


S današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Novac je već ranije uplaćen i nalazi se na računu Centralne banke BiH ali je potrebna bila posebna odluka Vijeća ministara, na šta su prije nekoliko dana upozorili i iz Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu.

Guverner Safet Softić rekao je za "Avaz" da čim Centralna banka dobije odluke da će sredstva biti raspoređena entitetima i Brčko Distriktu po ranijem dogovoru iz pisma namjere.

Odluka o raspodjeli sredstava MMF-a. Faksimil

Prema ovoj odluci 330 miliona eura koji se trenutno nalaze na računu Centralne banke BiH će se dijeliti na način da će entitetu RS pripasti 37,5 posto, FBiH 61,5 posto, te da će se novac koji pripada FBiH podijeliti na način da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto se dijeli kantonima.

Omogućen ulazak u BiH djeci i bračnim supružnicima državljana BiH

Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, izmijenilo je odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ostvarivanja načela jedinstva porodice i zaštite interesa djece.

- Izmjenom Odluke se odobrava ulazak u BiH maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine. Istovremeno je ulazak u BiH odobren i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine - saopćili su iz Vijeća ministara BiH. 

Odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u „Službenom listu BiH“. 


Pokrenute aktivnosti za preuzimanju konačnih presuda od MKSJ/MMKS

Na današnjoj sjednici usvojena je i Informacija Ministarstva pravde o preuzimanju konačnih presuda koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) - registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove /(MMKS) radi upisa u krivičnu evidenciju u Bosni i Hercegovini. 

Ministarstvo pravde će sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti, entitetskih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, Pravosudne komisije i Policije Brčko Distrikta, uz konsultacije sa Kancelarijom specijalnog predstavnika EU, pripremiti tekst sporazuma o pitanjima predaje i preuzimanju presuda MKSJ-a.

Cilj je pravno urediti predaju i preuzimanje podataka te osuđujućih presuda MKSJ-a donesenih protiv državljana Bosne i Hercegovine, radi evidentiranja u krivičnoj evidenciji u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da Nacrt sporazuma dostavi Vijeću ministara radi razmatranja i provođenja procedure potpisivanja.

Vijeće je primilo k znanju Informaciju sa sastanka sa registrarom Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koju je pripremilo Ministarstvo pravde. 

Na sastanku, održanom u septembru prošle godine u Sarajevu, predstavnici BiH izrazili su generalnu spremnost Bosne i Hercegovine da se nastavi dosadašnja uspješna saradnja sa MKS-om, u skladu sa Rimskim statutom, uz poštivanje propisa nacionalnog zakonodavstva naše države. 

Između ostalog, razgovarano je o inicijativi MKS-a za zaključenje okvirnog sporazuma izmedu BiH i MKS za izdržavanje kazni na teritoriji Bosne i Hercegovine za lica osuđena u Hagu. Ovo bi značilo veliki napredak u smislu potvrde odlučnosti BiH za saradnju sa MKS-om.

Predstavnici BiH su istakli da bi i pored sklopljenog okvirnog sporazuma bili neophodni pojedinačni sporazumi koji bi se zaključivali za svaki slučaj posebno, u skladu sa ograničenjima zakonodavstva u Bosni i Hercegovini koja proizilaze iz npr. dužine izrečene kazne (naše krivične sankcije ne poznaju kaznu doživotnog zatvora), sticanja uslova za pomilovanje, uslovni otpust, pogodnosti u zavodima i slično. 

Osim predstavnika Ministarstva pravde, sastanku sa registrarom MKS-a prisustvovali su predstavnici Ministarstva sigurnosti, Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). 

Usvojen migracioni profil

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti usvojen je i Migracioni profil Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, čime BiH ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima te osigurava uvid u ključne trendove u oblasti migracija. 

U Migracionom profilu se navodi da su bh. diplomatsko-konzularna predstavništva u prošloj godini izdala 47.694 vize ili za 53 posto  više u odnosu na 2018. godinu, kada je izdata 31.171 viza.

Na granici BiH je izdato 19 viza, što je za 44,2 posto manje nego u 2018. godini, čime se nastavlja pozitivni trend pada izdavanja viza na granici od 2016. godine. 

Granična policija u prošloj godini odbila je 2.342 ulaska u BiH, što je povećanje za 26,93 posto u odnosu na 2018. godinu, kada je broj odbijenih ulazaka iznosio 1.853.

Nezakonitih prelazaka državne granice otkriveno je 5.859, što je za oko 30,5 posto više u odnosu na godinu ranije, kada je ovaj broj iznosio 4.489 i bio je povećan za oko 500% u odnosu na 2017. godinu.  

Za gotovo 5,8 posto smanjen je broj privremenih boravaka stranaca u BiH kojih je u 2019. godini bilo 10.133 u odnosu na 10.756 u 2018. godini.

Strancima je odobreno 816 stalnih boravaka u BiH 2019. godine, dok je taj broj u prethodnoj godini iznosio 815.   

Broj rješenja o protjerivanju u 2019. godini je 1.554, što predstavlja neznatno povećanje od 1% u odnosu na 2018. godinu, kada je doneseno ukupno 1.540 rješenja o protjerivanju.

Također, u 2019. godini su izdata 34 rješenja o otkazu bezviznog ili privremenog boravka sa mjerom protjerivanja, dok je taj broj u 2018. godini iznosio 17. 

Ukupno je 710 stranaca stavljeno pod nadzor u Imigracioni centar u 2019. godini, što je smanjenje od 25,10% u odnosu na 2018. godinu, kada je taj broj iznosio 948, ali je zato pod blaži oblik nadzora na određeno područje ili mjesto smješteno 358 stranaca. U skladu sa sporazumima o readmisiji, prihvaćena su 1.034 bh. državljanina u prošloj godini, a azil u BiH zatražile su 784 osobe. 

Državljanstvo BiH u 2019. godini je dobilo 657 osoba, što predstavlja smanjenje od 9,75% u odnosu na 2018. godinu, a najviše državljanstava BiH u posljednje dvije godine stekli su državljani Srbije (81%).

Sastanak pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između EU i BiH u Mostaru

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju četvrtog sastanka Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 11. juna 2020. godine u Mostaru.   

Usvojen je Dokument za raspravu za 4. sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo između Evropske unije i Bosne i Hercegovine i data je saglasnost na sastav delegacije BiH za ovaj sastanak.

Vijeće ministara primio je k znanju usaglašeni dnevni red za 4. sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, na kojem će predstavnici Evropske unije i Bosne i Hercegovine, između ostalog, razgovarati o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, unapređenju bilateralnih trgovinskih odnosa u sektorima poljoprivrede i ribarstva, poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i o fitosanitarnim, veterinarskim i pitanjima bezbjednosti hrane.  

Predsjedavajući delegacije Bosne i Hercegovine Dušan Nešković iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa biće na raspolaganju medijima tokom ovog sastanka.

Žaljenje zbog Radončićeve ostavke

Ministar BiH Fahrudin Radončić informiRao je članove Vijeća ministara o podnošenju neopozive ostavke na mjesto ministra.

- Članovi Vijeća ministara izrazili su žaljenje zbog njegove odluke, ističući da je kao ministar veoma uspješno obavljao svoj posao i uspostavio korektnu i profesionalnu saradnju - navedeno je u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.