REAKCIJE

Udruženje "BH novinari": Nedopustivo uplitanje SDA u rad TVSA

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim obmanjivanje javnosti o razlozima smjene Duške Jurišić i političko uplitanje SDA u rad TVSA kao javnog medija

"BH novinari": Spriječiti nezakonitu smjenu Nadzornog odbora. Arhiv

Avaz.ba / Fena

2.6.2020

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" upućuje javni protest Kantonalnom odboru SDA Sarajevo zbog uplitanja u rad i funkcioniranje kantonalne javne televizije TVSA i manipulativnih pokušaja smjene direktorice Duške Jurišić.

Kako se navodi u saopćenju predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fikret Prevljak je u izjavi za medije najavio smjenu Duške Jurišić i imenovanje člana ove stranke i bivšeg ministra obrazovanja Safeta Keše na mjesto direktora TVSA, uz obrazloženje da postoje „krivične prijave koje su napisane, pa čak i naplaćene“.

Jurišić je kasnije demantirala ove navode, objasnivši kako su krivične prijave vezane za poslovanje prethodnih rukovodstava TVSA, koja su također bila izabrana glasovima SDA - stranke s decenijskom vlašću u Kantonu Sarajevo (KS).   

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim obmanjivanje javnosti o razlozima smjene Duške Jurišić i političko uplitanje SDA u rad TVSA kao javnog medija, koji se gotovo dvije decenije suočava s političkim smjenama i imenovanjima rukovodećih ljudi, članova nadzornih odbora i skupštine medija.

U posljednjih godinu dana i voljom vladajućih političkih sruktura Sarajevskog kantona (sadašnjih i prethodnih), u TVSA su promijenjena dva nadzorna odbora i tri generalna direktora, kao da je riječ o mediju u vlasništvu političkih stranaka, a ne javnoj televiziju koju plaćaju građani ovog kantona i čija je zakonska obaveza rad u interesu javnosti.


Jurišić: Direktorica TVSA. Arhiv

- Slijedom političkih interesa SDA je ponovo pokrenula procedure i za smjenu postojećeg Nadzornog odbora TVSA, što dodatno govori o namjerama ove stranke da pravno destabilizira ovaj medij i uskrati građanima KS pravo na slobodno, objektivno i pošteno javno informiranje - saopćeno je iz UO BH novinara.

UO BH novinara poziva Skupštinu i Vladu KS da spriječe nezakonitu smjenu Nadzornog odbora i generalne direktorice TVSA, te da osiguraju stabilan rad ovog medija bez naručenih smjena, političkih pritisaka i direktnog uplitanja bilo koje političke partije.

- Javni interes, pluralizam informacija i nezavisna urednička politika temeljne su vrijednosti funkcioniranja medija u demokratskom društvu. Sadašnje vlasti KS ne smiju svojim odlukama i postupcima dovesti u pitanje ni jednu od navedenih vrijednosti, niti ponavljati greške u upravljanju ovim medijem i njegovim načinom rada iz ranijeg perioda - navodi se u saopćenju.

UO BH novinara istovremeno poziva Instituciju Ombudsmena u BiH, domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode medija da svojim djelovanjem spriječe političku i zakonsku destabilizaciju TVSA kao javnog medija svih građana Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.