SNSD ŽELI SLIČNOG

Dodik: Radončić pokazivao veliku angažiranost

Obavljao konsultacije koje su bile od koristi i za BiH i Republiku Srpsku.

Milorad Dodik. Avaz

Srna

2.6.2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostavka ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića predstavlja obračun u okviru bošnjačke političke elite. Kazao je i da je RS imala dobru saradnju sa Radončićem i da im treba neko sličan na toj poziciji.

- Sam Radončić je rekao da je to problem migranata gdje postoji plan SDA. O tome smo mogli da čujemo na Predsjedništvu prije jedno mjesec dana i vidjelo se da tu nešto ne funkcioniše - rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da sada opet Vijeće ministara nije kompletno.

- To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažovanost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu - rekao je Dodik.


Dodik: Pokušat ćemo da nađemo nekog sličnog. Avaz

On je za Radončića rekao da je bio čovjek koji je prihvatao realno pozicioniranje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i da je obavljao konsultacije koje su bile od koristi i za BiH i Republiku Srpsku. 

- Pokušat ćemo da nađemo nekog sličnog u tom pogledu i vjerujem da je to moguće - zaključio je Dodik.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić potvrdio je ranije danas u Sarajevu da će podnijeti ostavku na funkciju ministra zbog političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja između SDA i SBB-a, poput pakistanskih migranata i afere "Respiratori".

Novac MMF-a

Dodik je pozvao danas poslodavce da za one radnike koji nisu radili tokom pandemije koronavirusa, a koji mogu od Vlade da dobiju 520 KM, da pripreme svu dokumentaciju i što prije je dostave nadležnim institucijama.

- Novac je obezbijeđen. Dobra vijest je što su deblokirana sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Za dva-tri dana će biti na računima RS i moći ćemo da nastavimo sa realizacijom svih naših projekata - izjavio je Dodik. 

On je naveo da se danas na Mrakovici razgovara o političkoj i socijalnoj situaciji, o pripremama za izborni proces, a najviše o ekonomskim pitanjima i ozbiljnoj šteti koju je pandemija napravila na javnim računima i u realnom sektoru.

Dodik je naglasio da je vlast u Republici Srpskoj formirala tri fonda koji treba da saniraju štetu, iako ne da je potpuno pokriju, jer je to nemoguće, ali svakako da pomognu u saniranju štete.

- To su kompenzacioni i garantni fond koji kreiramo zajedno sa EBRD i sva sredstva MMF-a idu u Kompenzacioni fond i odatle će se podmirivati troškovi koje smo imali vezano za pandemiju i za ono što smo uložili u medicinski sektor. Treći je fond za lokalne zajednice, gdje želimo da pomognemo budžetima lokalnih zajednica, kako bi one mogle da saniraju određenu štetu - precizirao je Dodik.

Kandidat za gradonačelnika Prijedora

On je rekao da u Izbornoj jedinici jedan postoje značajni resursi za stabilizaciju i jačanje organizacije i strukture SNSD-a i da će SNSD veoma pripremljeni izaći na lokalne izbore.

- Idemo s velikim ambicijama što se tiče kandidata za gradonačelnika Prijedora. To je jedna od strateški važnih pozicija na kojoj ćemo insistirati i okupiti veću koalicionu većinu. Vjerujemo da možemo da imao kapacitet da dobijemo to mjesto i da Prijedor integrišemo u opštine koje pripadajau porodici SNSD-a - naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara ko je kandidat SNSD-a za gradonačelnika Prijedora, Dodik je pokazao na Dalibora Pavlovića.

Ključno pitanje nije ovdje kandidatura. Znamo šta radimo i nećemo odustati od toga. Imali smo jednog prebjega, ali, evo, to je takva korumpirana politička struktura i politički život podrazumijeva i takve koji to čine. Ali SNSD je partija koja se nikad nije dijelila u vrhu. Iz SNSD-a nije nastala nijedna nova politička partija u Republici Srpskoj, ni u BiH. Mi smo ponosni na jedinstvo koje imamo i spremni smo da, naravno, idemo na izbore sa najvećim očekivanjima - poručio je Dodik.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.