SAZNAJEMO Guverner Senad Softić potvrdio za "Avaz"

Centralna banka BiH rasporedila 649 miliona KM od MMF-a

Riječ je o sredstvima za borbu protiv epidemije koronavirusa i saniranje ekonomskih posljedica

M. Aščić / Avaz.ba

Centralna banka: Dobili odluku

Foto: Arhiv


Nakon što je jutros dobila prijedlog odluke o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje /RFI/ Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 649 miliona K,  Centralnoj banci BiH danas je rasporedila ovaj novac prema entitetima i Brčko Distriktu. Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" guverner Senad Softić.

Odluka je  potpisana, novac je već raspoređen entitetima i Brčko Distriktu - rekao nam je Softić

Riječ je o iznosu od oko 330 miliona eura (649 miliona KM) za borbu protiv epidemije virusa korona i saniranje ekonomskih posljedica koji je MMF odobrio BiH početkom aprila, a dogovor oko raspodjele dogovorili su lideri na sastanku 11.aprila s članovima Delegacije EU i Ambasade SAD.

  • Softić: Sve je potpisano

    Softić: Sve je potpisano

    Foto: Avaz


Novac je bio uplaćen i nalazi se na računu Centralne banke BiH, ali je potrebna bila posebna odluka Vijeća ministara, na šta su prije nekoliko dana upozorili i iz Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu ali i sam Softić.

Prema ovoj odluci 330 miliona eura će se dijeliti na način da će entitetu RS pripasti 37,5 posto, FBiH 61,5 posto, te da će se novac koji pripada FBiH podijeliti na način da 50 posto ostaje na federalnom nivou, a 50 posto se dijeli kantonima. To je dogovoreno i u pismu namjere s MMF-om.

Dakle, FBiH će od ukupnog iznosa pripasti oko 396,9 miliona KM. Polovina tog iznosa, oko 198,4 miliona KM, ostaje entitetskom nivou, a isti iznos se dijeli na deset kantona prema broju stanovnika.

NA VRH

Podijeli članak na