STAVOVI

Tegeltija: SDA vrši opasan pritisak na rad pravosuđa

Tegeltija: Neprihvatljiv i opasan pritisak. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

3.6.2020

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) na današnjoj sjednici razmatralo je političke pritiske na rad pravosuđa u posljednjoj aferi "Respiratori" kazao je novinarima nakon sjednice predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.   

- Dvije najvažnije odluke koje smo danas donijeli odnose se na pritiske na pravosudni sistem i na pravilnik o ocjenjivanju sudija i tužilaca. VSTV je danas dao podršku svim mojim dosadašnjim izjavama i da će sutra izaći s posebnim saopćenjem povodom pritisaka na rad pravosuđa koje imamo u posljednje vrijeme - kazao je Tegeltija.  

Također pripremili smo i zahtjev za preispitivanje presude kojom je ukinut Pravilnik o ocjenjivanju sudija i tužilaca u BiH i pirpremit će se inicijativa za ocjenu ustavnosti te presude Suda BiH.

Odgovarajući na pitanje o prozivanju medija, Tegeltija je kazao da ne misli da su mediji krivi i da vrše pritisak.

- Potpuno je razdvojeno pitanje pritiska o kojem mi govorimo danas za koji sam kazao da je očigledan i opasan, a koji dolazi od strane politike i političkih predstavnika. Medijski pritisak dozvoljen pritisak, javnost ima pravo da pritišće pravosudni sistem. Naravno za svakog čovjeka vrijedi presumpcija nevinosti i to ni mediji ne bi trebali da ugrožavaju. Moj stav je jasan, danas kad smo govorili o pritiscima, govorili smo o političkim pritiscima koji su uslijedili u vezi posljednjeg predmeta koji je vezan za nabavku respiratora u FBiH. Odnosi se na izjave i saopćenja koje su davali najviši predstavnici SDA povodom tog predmeta. To smo ocijenili kao opasan pritisak i to je Savjet jednoglasno podržao – istakao je Tegeltija.

Upitan da komentariše rad tužilaca koji rade na predmetu Novalić i drugi, Tegeltija je odgovorio da on ne ocjenjuje pojedinačni rad tužilaca.


Tegeltija: Nećemo raspravljati o zahtjevu SDA. Arhiv

- Apsolutno ne opravdavam bilo kakvo curenje informacija ni iz policije, ni tužilaštva ili suda. To je pojava s kojom se susreće i s kojom imamo problem. Ukoliko bi znao ko je u javnost dao te podatke istog momenta protiv njega bi podnio disciplinsku prijavu. Međutim postoje činjenice i dokazi koji su se iznosili na ročištu i bili su javni – naglasio je Tegeltija.  

Dodao je da curenje informacija može biti i krivično djelo, jer ugrožava tok istrage. 

Na novinarsko pitanje o sadržaju saopćenja koje će sutra VSTV izdati, a povodom političkih pritisaka, Tegeltija je pojasnio da će se ono baviti i kontekstom jezika mržnje i napada na pravosudni sistem.  

- Imat će dio koji se odnosi na ovaj pojedinačni slučaj i jedan opći dio – kazao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, moglo bi se konstantovati da je neki proces politički, ukoliko bi se mogla uspostaviti direktna veza s nekom političkom strujom sa tužiocem ili sudijom.

- Kad bi se taj link mogao utvrditi moglo bi se govoriti o političkom procesu. Duboko sam ubijeđen da tužioci i u ovom predmetu čestito, savjesno i zakonito rade svoj posao. Po kvalitetu ima različitih tužilaca, boljih i lošijih – rekao je Tegeltija.

Komentarišući zahtjeve SDA da se pokrene smjena glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, Tegeltija kaže da SDA kao niti jedna druga stranka nije ovlaštena da pokreće bilo kakve inicijative u ovom smislu.

- To je zahtjev ili inicijativa koju mi uopće ne razmatramo i o čemu se ne može ni razgovarati. Prema tome to je neozbiljan pristup pravosudnom sistemu i mogu da govore šta hoće, ali na osnovu takve inicijative se ništa neće desiti – zaključio je Tegeltija.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.