SARAJEVO

Kako dvojica Nedžada koče izgradnju Prve transverzale

Jedno od rješenja kako bi se ubrzala gradnja Prva transverzale jeste projekt proglasiti višim interesom ili usvojiti zakon o Prvoj transverzali

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

3.6.2020

Prava transverzala: Kapitalni projekt Kantona - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Proteklih dana u Sarajevu je održan sastanak zastupnika većine i ministara u Vladi KS. Na sastanku je bilo oštrih i polemičkih tonova. Zbog pandemije koronavirusa, sastanka nije bilo skoro dva mjeseca, pa su prisutni imali dosta toga da kažu.

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) na sastanku je istakao da je razočaran i frustriran zbog činjenice da je „ostala ista meta, isto odstojanje“. 

- Isti su problemi. Prema mome sudu, kočničari su dvojica načelnika, i to su Nedžad Koldžo i Nedžad Ajnadžić, načelnici općina Novo Sarajevo i Centar. Ne znam kako oni misle, možda smatraju da nije interes njihovih općina da prođe Prva transverzala, ali za razliku od njih, načelnik općine Vogošća poduzima sve aktivnosti kako bi se ovaj kapitalni projekt završio, a na koji se čeka duže od 40 godina - kaže Marić. 

Marić: Kapitalni projekt. Arhiv

Na sjednici je podsjetio da je, kada je bio u operativnom timu za praćenje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale, konstantno jedna te ista osoba pravila probleme.

- Neki Porobić je bespravno uselio u jedan objekt. Načelnik Ajnadžić dopušta da jedna osoba, iako smo ga na to upozoravali, bude smetnja. Ta osoba je ilegalno uselila u baraku. Znamo da su hiljade boraca, to bi i načelnik Ajnadžić trebao znati, ako se nije prestao baviti boračkim pitanjima odmah poslije rata, koliko je deložirano boraca, čak s izdatim rješenjima. Niko nije pravio problem, a on je zaustavio i dopušta da ta jedna osoba bude smetnja. Mogao mu je do sada naći smještaj, a i ne mora jer je ilegalno tu. Vrijeme je prošlo, vlade su se smijenile i opet je Porobić problem. Ne mogu da vjerujem da je gospodin Ajnadžić toliko nemoćan, toliko nesposoban da riješi taj problem, a da ne govorim o problemu nelegalne izgradnje „Penny plusa“ – rekao je Marić.

Podsjetio je da je na inicijativu Saveza za bolju budućnost Prva transverzala proglašena projektom od javnog interesa.

- Ne mogu da vjerujem da je gospodin Porobić blokirao život u gradu zahvaljujući neznanju ili nesposobnosti gospodina Ajnadžića. Zamislite jednog načelnika u jednoj normalnoj državi da nije u mogućnosti da deložira jednog čovjeka ili da mu ponudi rješenje. Možda gospodin Ajnadžić želi da gradi predizbornu kampanju na tome kako ne želi da iseli jednog čovjeka koji je bespravno uselio u taj objekt, kako je on human i slično, a s druge strane pola miliona stanovnika se stalno guši u smogu - dodao je Marić.

Jedno od rješenja kako bi se ubrzala gradnja Prva transverzale jeste projekt proglasiti višim interesom ili usvojiti zakon o Prvoj transverzali. Ukoliko se po hitnom postupku usvoji ovaj zakon, iz odluka se isključuju općine koje su najveći kočničari projekta.

Kapidžić: Usvojiti zakon. Arhiv

Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić rekao je da, prema trenutnom Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o javnom interesu, ne može raditi brže nego što se radi.

- Ima procedura kako se radi, sve na demokratski način i to je katastrofa. Mi bukvalno ne možemo ni naprijed ni nazad. Možemo malo ubrzati, ali ta dinamika mene ne zadovoljava. Problem je pravne prirode, a ne inžinjerske. Ovo što sada imamo, postavku u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu infrastrukture, mi bismo to strukovno preletjeli i za dvije godine otvorili. Problem je pravne prirode – rekao je Kapidžić.

Ipak, kako dodaje, postoji načini da se ubrzaju procedure. To je usvajanje zakona o Prvoj transverzali i da se definira zakonski Prva transverzala.

- To bi se ubrzalo u smislu da sve procedure koje idu na sud ne bi usporile ili zaustavile izgradnju. To je zakon koji se u ozbiljnijim državama primjenjuje. Druga varijanta je da se donese zakon višeg interesa Kantona pa da se sve to definira i mislim da se to može uraditi – rekao je Kapidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.