ANALIZA

Ministar koji je ulijevao sigurnost

Samo šest i po mjeseci mandata Radončiću je trebalo da Ministarstvu sigurnosti BiH vrati ulogu koja mu pripada, sigurnosni aparat pozicionira kako nalaže struka

Radončić: Ministar koji se o policajcima brine baš onako kako se država treba odnositi prema svojim čuvarima. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

4.6.2020

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, bio je najbolji, najagilniji i najkonkretniji ministar u ovom sazivu Državne vlade. To je, slobodno se može reći, plebiscitaran stav javnosti u našoj zemlji. Načinu na koji je vodio jedan od ključnih resora u Vladi BiH aplaudirali su svi, kako sigurnosni stručnjaci i policajci, o kojima se brinuo baš onako kako se država treba odnositi prema svojim čuvarima, tako i političari (pa i opozicioni), funkcioneri i, na kraju krajeva, oni kojih se rad vlasti i najviše tiče - građani.

Čvrsta ruka

Svi su osjetili čvrstu ruku, liderstvo kakvo, istini za volju, rijetko možemo vidjeti kod onih koji posljednju deceniju, pa i više, obnašaju najviše državničke pozicije u našoj zemlji. Radončić, koji je prije dva dana podnio ostavku na poziciju ministra sigurnosti, dokazao je da bh. dužnosnici, pa ako hoćemo i Bošnjaci, mogu biti lideri procesa i u regionu. Istinske državničke manire pokazao je u susretima s kolegama ministrima država regiona. Nametao teme, rješavao probleme. 

Samo šest i po mjeseci mandata Radončiću je trebalo da Ministarstvu sigurnosti BiH vrati ulogu koja mu pripada, sigurnosni aparat pozicionira kako nalaže struka, a Bosancima i Hercegovcima ulije osjećaj kakav godinama očekuju od svoje države - da neko brine o njima.

Sjetimo se samo početka pandemije. Upravo je Radončić, kada smo svi bili u nevjerici, čudu i neizvjesnosti za goli život zbog nepoznatog virusa koji ubija ljude, nakon konsultacija s ljekarima, izašao pred građane i saopćio da će potpuno zatvoriti granice, aerodrome, zabraniti nepotrebna kretanja... Osim što su ga svi poslušali i u značajnoj mjeri ispoštovali naložene mjere, zbog čega je BiH iznimno dobro odgovorila zadatku u vrijeme pandemije, narod je osjetio autoritet i snagu države.

Postavimo samo jedno hipotetičko pitanje - šta bi bilo da se na početku pandemije na mjestu ministra sigurnosti, bez namjere bilo kakve lične diskreditacije, nalazio neki od Radončićevih prethodnika.

Izuzmemo li pandemiju, i prije formiranja Vijeća ministara sa Zoranom Tegeltijom na čelu, fotelja u Ministarstvu sigurnosti, za razliku od, naprimjer civilnih poslova, ljudskih prava, pravde ili nekih drugih, bila je užarena.

Svi, od tadašnjih koalicionih partnera do Radončićevih stranačkih kolega, pa i njega samog, pitali su se treba li lideru SBB-a uopće ministarska pozicija s koje se, htio ili ne, promptno mora uhvatiti ukoštac sa proteklih godina jednim od najgorih problema u našoj zemlji, migrantskom krizom. Odluka je, ipak, pala i Radončić je preuzeo obavezu.

Migrantska kriza

Prvi dan od stupanja na dužnost 23. decembra 2019. godine hrabro je krenuo u akciju koju je pandemija nakratko zaustavila. 

Kada je ponovo, prije nešto više od mjesec, nastavio da rješava problem migrantske krize, predložio konkretne mjere koje bi našu zemlju, sasvim sigurno, oslobodile ilegalnih ekonomskih migranata, Radončić je naišao na zid. Ovoga puta koalicionih partnera iz SDA, koji su, umjesto na stranu ministra sigurnosti vlastite zemlje, neracionalno i potpuno neshvatljivo, iz samo njima poznatih razloga, stali uz ambasadora strane države.

Kako je i sam Radončić prekjučer rekao, tada je bilo jasno da nema smisla nastaviti dalje. I nema.

On je, bez obzira na sve, ustrajao. Interesi njegovog naroda i građana BiH bili su mu ispred interesa ilegalnih ekonomskih migranata. Za razliku od drugih, tradicionalno je uz narod.

Za Vijeće ministara i generalno državu BiH, u ovom trenutku, važno je to da je lider SBB-a iza sebe ostavio vrlo uređeno Ministarstvo i vrlo stabilne sigurnosne agencije.

Šta će biti s Vijećem ministara

Nakon odluke lidera SBB-a, javnosti se nameću dva ključna, vrlo jednostavna, a za odgovor iznimno teška pitanja. Kuda ide Vijeće ministara BiH bez Radončića u njemu i šta će biti s vlašću u kojoj je lider SBB-a učestvovao na državnom nivou? 

Vijeće ministara, na prvi izgled, ide dalje, SDA, SNSD i HDZ imaju većinu. Kadar SDA bit će novi ministar sigurnosti. Međutim, vrlo loši, u posljednje vrijeme i zabrinjavajući, odnosi ove tri stranke, to nam ne obećavaju. No, dobile su glasove i odgovornost je na njima.

Budućnost koalicija na nižim nivoima vlasti, a u nekima, također, participa i SBB, krajnje nezahvalno je prognozirati. Za sada su stabilne, a dalje...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.