SAOPĆENJE Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko montiranih videa

BH novinari: FUP mora istražiti ko stoji iza hajke na novinare zbog pisanja o aferi

Zabrinjavajuća je činjenica da se društvene mreže sve više koriste kao „alat“ za obračun sa novinarima i medijima

Avaz.ba

"BH novinari" reagirali povodom hajke

Foto: Screenshot


Iz Udruženja "BH novinari" pozivalli su MUP FBiH i FUP da hitno istraže ko stoji iza montiranih videa na kojima su novinari i novinarke koji pišu o aferi "Respirator".

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

- U posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko montiranih videa u kojima se direktno spominju imena novinarki i novinara koji su otkrili aferu „Respiratori“ i pisali o njoj, uz objavljivanje njihovih fotografija u izrazito negativnom kontekstu i uz iznošenje teze o njihovoj navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju objavu navedenih videa grubim pokušajem zastrašivanja i targetiranja novinara/ki, odnosno medija koji su svojim istraživačkim pričama u protekla dva mjeseca razotkrili jednu od najvećih afera u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Korištenje društvenih mreža za širenje neargumentiranih optužbi i koordiniranu, javnu hajku na novinarke i novinare portala Fokus i Raport, predstavljaju direktni pritisak na kolege iz ova dva medija sa namjerom njihove diskreditacije i skretanja pažnje sa aktuelnih slučajeva vezanih za javne nabavke tokom pandemije. Ovo je istovremeno i atak na život, ličnu sigurnost i integritet naših kolegica i kolega.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima pozivaju MUP Federacije i Federalnu upravu policije da hitno reagiraju i istraže ko stoji iza produkcije i publikovanja pomenutih videa i Facebook profila sa kojih se oni distribuiraju, te ko su naručitelji i odgovorne osobe za ovu sramotnu i nedopustivu hajku na novinare, koja mora odmah biti zaustavljena, a počinitelji kažnjeni u skladu sa zakonom.

  • Institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara

    Institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara

    Foto: Avaz


Zabrinjavajuća je činjenica da se društvene mreže sve više koriste kao „alat“ za obračun sa novinarima i medijima, širenje govora mržnje prema predstavnicima medija i iznošenje lažnih tvrdnji kojima se u javnosti pokušava kreirati nepovjerenje prema svima onima čije izvještavanje ne odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

S obzirom na to da se nalazimo u izbornoj godini, UO BH novinara poziva sve medijske organizacije i institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija bez obzira na to o kome se radi, te da pokažu solidarnost i stanu u zaštitu svih kolegica i kolega koji su izloženi napadima, prijetnjama i pritiscima.

Udruženje BH novinari će obavijestiti i sve međunarodne organizacije odgovorne za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara o pritiscima na novinare i novinarke portala Fokus i Raport - naveli su iz Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

NA VRH

Podijeli članak na