PRENOSIMO Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

Ef. Kavazović: Koji drugi put možemo odabrati osim puta mira, uvažavanja i dijaloga?!

Ipak, sva ohrabrivanja sa strane ne mogu vratiti mir i kulturu uvažavanja koju smo imali ovdje u Bosni. To moramo uraditi sami, ističe ef. Kavazović

Katolički tjednik / Avaz.ba

Kavazović: Važna uloga Vatikana i pape

Foto: Avaz


Komentirajući za "Katolički tjednik" petu obljetnicu pohoda pape Franje Sarajevu, reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović naglasio je važnost uloge Vatikana i papa u promicanju mira i međureligijskog dijaloga, ali i nezavisnosti i državnosti BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i ja osobno iznimno cijenimo ulogu Vatikana i papa, naročito Ivana Pavla II. i današnjeg pape Franje u promicanju mira i međureligijskog dijaloga, ali i nezavisnosti i državnosti Bosne i Hercegovine. To kažem, ne samo zato što su oni tri puta pohodili našu zemlju, nego zato što su do sada imali razumijevanje za sve ono što se ovdje događalo i događa - naveo je reis Kavazović. 

On ističe da iako se posjet pape Franje Sarajevu od prije pet godina zbog okolnosti u kojima se dogodio ne može usporediti s onim poslijeratnim posjetom Ivana Pavla II., on nije ništa manje značajan. 

- Naprotiv, on je pokazao kontinuitet odnosa Vatikana prema našoj državi i njezinim narodima. Poruke koje smo tog dana čuli i susreti koje smo imali sve su nas ohrabrili.

  • Papa Franjo posjetio je Sarajevo i BiH 6. jula 2015.

    Papa Franjo posjetio je Sarajevo i BiH 6. jula 2015.

    Foto: Avaz


 - Ipak, sva ohrabrivanja sa strane ne mogu vratiti mir i kulturu uvažavanja koju smo imali ovdje u Bosni. To moramo uraditi sami. Ja iskreno vjerujem da mi imamo dovoljno unutarnjih kapaciteta, pa, ako hoćete, i dovoljno snažnu vjeru koja nas motivira da to uradimo. Vidimo i ovih dana kako to nije lako i kako put izgradnje mira i međureligijskog dijaloga od svih nas traži jako puno opreznosti u riječima i djelima. Ali, kažite mi, koji drugi put možemo, ne samo kao vjernici, nego i kao sinovi i kćeri Ademovi i Evini (Havini) odabrati osim put mira, uvažavanja i dijaloga - istakao je poglavar Islamske zajednice u BiH.

 - Na kraju volio bih da svi vjernici, a katolici posebno, bolje čuju poruke pape Franje koje i danas šalje o brojnim našim zajedničkim izazovima, kao i poruke koje nam je u amanet ostavio u Sarajevu - naveo je reisu- l-ulema Husein ef. Kavazović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na