NEVJEROVATNO ALI ISTINITO

Gdje su nestali sarajevski džeparoši

Posljednji slučaj koji je zabilježen u Sarajevu, a koji se tiče džeparenja desio se u Sarajevu 3. februara ove godine kada su trojica lopova uhvaćena na djelu u SCC-u

Piše: A. Aljimi / Avaz.ba

6.6.2020

Ako je koronavirus išta dobro donio prijestonici BiH, to je drastično smanjeno, odnosno gotovo iskorjenjeno krivično djelo džepne krađe.  

Džeparenje, ili kako ga Sarajlije kolokvijalo zovu „bunarenje“, socijalna distanca za divno čudo potpuno je eliminirala, sudeći prema policijskim izvještajima.

„Radna mjesta“ džeparoša, poput tramvaja, trolejbusa, autobusa, te drugih lokacija gdje se može zavući ruka u džep jednostavno više nisu puna građana, nema gužvi, što je lopove ostavilo „bez posla“.

Posljednji slučaj koji je zabilježen u Sarajevu, a koji se tiče džeparenja desio se u Sarajevu 3. februara ove godine kada su trojica lopova uhvaćena na djelu u SCC-u, nakon toga, su stupile na snagu mjere Kriznog štaba te zabrane okupljanja koje su lopove „poslale na biro“.

Posljednji slučaj koji je zabilježen u Sarajevu desio se u Sarajevu 3. februara - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Čak ni najiskusniji policajci posljednjih mjeseci u gradu nisu primjetili grupe koje kradu. 

Prema našem policijskom izvoru „kvartovski“ policajci odnosno pripadnici MUP-a KS koji su zaduženi da patroliraju pješice po odredđenim naseljima nisu u svojim izvještajima već dugo vremena naveli aktivnosti džeparoša.

Čak se u izvještajima u okviru projekta RPZ (rad policije u zajednici) ne pominju džepne krađe.

Nije na odmet podsjetiti da džeparoši rade u timu, rjeđe samostalno, u gradskom prijevozu, na autobuskim stanicama, u ambulantama, čekaonicama, zapravo svugdje gdje ima konfuzije i gužve, što je pogodno da se iskoristi da se nesmetano izvuče novčanik, mobitel ili druge dragocjenosti, jer je samo pitanje vremena kada će se ponovo vratiti i krenuti s lopovlucima.

Savjeti iz policije

Od svih profesionalnih kradljivaca džeparoš ima najrazvijeniju tehniku, kažu na zvaničnoj internet-stranici MUP-a KS te savjetuju:

- Budite oprezni jer i najljubazniji saputnik može biti džeparoš 

- Odjeću s novcem ili torbicu ne ostavljajte pred otvorenih vrata, prozora vagona ili autobusa  

- Ne dopustite da vam u gužvi neko nameće razgovor, gura vas ili vam pomaže 

- U kafićima, restoranima i sličnim mjestima ne ostavljate kapute bez nadzora

- Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolinu. Možda vam se posreći pa pronađete svoj novčanik, spremite ga u vrećicu i predajte policiji, možda će otkriti korisne tragove  

- Uočite li džeparoša kako bježi, pokušajte upamtiti neke pojedinosti i njegove karakteristične tjelesne osobine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.