SKANDALOZNO Ured za reviziju institucija FBiH otkrio manipulacije

Vlada na nekretnine potrošila milione KM

Čak 6,7 miliona KM uloženo je u tuđe objekte koji nisu iskorišteni za rješavanje smještaja korisnika FBiH, navode revizori

E. Halimić / Avaz.ba

Vlada FBiH s premijerom Fadilom Novalićem na čelu od 2017. do kraja 2019. godine kontinuirano je povećavala troškove najma poslovnih prostora

Foto: Arhiv


Vlada Federacije BiH s premijerom Fadilom Novalićem na čelu od 2017. do kraja 2019. godine kontinuirano je povećavala troškove najma poslovnih prostora za potrebe smještaja federalnih institucija. U ovom razdoblju za te namjene potrošeno je više od 12,5 miliona KM. Zaključak je to revizije „Upravljanje smještajnim kapacitetima budžetskih korisnika FBiH“, koju je uradio Ured za reviziju institucija.

Tuđi objekti

 • Objekt „Staklena banka“: Za adaptaciju potrebno više od 9 miliona KM

  Objekt „Staklena banka“: Za adaptaciju potrebno više od 9 miliona KM

  Foto: Arhiv


- Revizija je konstatirala da su u prethodnim godinama značajna budžetska sredstva, a tačnije 6,7 miliona KM, uložena u tuđe objekte, koji nisu iskorišteni za rješavanje smještaja budžetskih korisnika FBiH. Vlada nije usvojila potrebne propise u cilju reguliranja najma prostora, što je imalo za posljedicu najam prostora različitih površina i cijena, bez odgovarajuće procjene ekonomske prihvatljivosti pojedinačnih ugovora o zakupu - naglašeno je u izvještaju Ureda.

Dodaje se da je nastavljeno s praksom ulaganja u tuđe objekte te je odlučeno da se kupi objekt „Staklena banka“ u Mostaru, koji nema riješen imovinskopravni status, po cijeni od oko 6 miliona KM.

- Procijenjeno je da će stavljanje u funkciju ovog objekta zahtijevati dodatna ulaganja u iznosu od oko 9,5 miliona KM - naveli su revizori. 

Prema mišljenju revizora, ova višemilionska izdvajanja se dešavaju i pored kupovine zgrade „Energoinvesta“ u Sarajevu, za koju je plaćeno 54 miliona KM.

 • Faksimil dijela revizorskog izvještaja

  Faksimil dijela revizorskog izvještaja

  Foto: PrintScreen


- Nakon isplate prve i druge tranše Vlada FBiH upisala je vlasništvo za visoko prizemlje i sedam spratova navedenog objekta, koji je postao trajno rješenje smještaja budžetskih korisnika FBiH u Sarajevu - pojašnjeno je. 

Politički analitičar Adnan Huskić za „Avaz“ je kazao da niko ko sjedi u Vladi FBiH ne razmišlja i ne razumije da je to javni novac, a ne njihov.

Javne nabavke

 • Huskić: Oni ovaj novac shvataju kao svoj plijen

  Huskić: Oni ovaj novac shvataju kao svoj plijen

  Foto: Arhiv


- Na primjeru javnih nabavki se to dobro vidi, jer su one ključni izvor korupcije i najveće pljačke u BiH. Oni svoju ulogu shvataju drugačije, tačnije shvataju to kao svoj plijen, nešto svoje što je njima dato da oni troše, nemaju oni percepciju odgovornosti za trošenje javnog novca - pojasnio je Huskić.

Ponašaju se kako im se dozvoljava

Huskić je dodao da bi se njihov odnos promijenio ukoliko bi se stalno dešavali procesi u društvu, pa makar i onakvi kakve smo imali 2014. godine.

- Dobro bi se razmislilo prije nego što bi se krenulo u kupovinu respiratora ili iznajmljivanje prostora pored postojećih. Vlast se ponaša onako kako im se dozvoljava - istakao je Huskić.

Više o temi Vlada FBiH

VLADA FBIH
Bukvarević: Borcima neće manjkati
NA VRH

Podijeli članak na