MJERE ZAŠTITE

Preporuke mladencima: Vjenčanja i proslave organizujte na otvorenom

U zatvorenom prostoru je potrebno osigurati razmak između stolova i dobru ventilaciju

Zabranjeno okupljanje više od 100 osoba u zatvorenom prostoru. Ilustracija

Piše: A. Č. / Avaz.ba

8.6.2020

Zavod za javno zdravstvo FBiH i Federalno ministarstvo zdravstva objavili su preporuke za održavanje proslava vjenčanja, maturskih zabava i sličnih događaja za vrijeme epidemije.

Obzirom na naredbu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o zabrani okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru i više od 300 osoba na otvorenom preporuka je da se vjenćanja i proslave, kada god je to moguće, organizuju na otvorenom uz osiguranje minimalne udaljenosti između osoba od 1-2 metra.

Ukoliko se proslava organizuje u zatvorenom prostoru potrebno je ograničiti broj zvanica na najmanji mogući broj u skladu sa važećim naredbama o okupljanju, a preporučuje se prisustvo samo slavljenika i neophodnih zvanica.

Nije preporučljivo da proslava prisustvuju osobe iz inostranstva i osobe starije od 65 godina obzirom na to da su jedni rizična grupa kada je u pitanju prenošenje virusa, a kod drugih je povećan rizik od oboljevanja.

Zabranjeno okupljanje više od 100 osoba u zatvorenom prostoru. Ilustracije

U zatvorenom prostoru je potrebno osigurati razmak između stolova i dobru ventilaciju, a preporučuje se i vođenje evidencije prisutnih gostiju i zvanica kao i evidentiranje njihovog rasporeda sjedenja. U slučaju da dođe do pojave oboljelih od COVID-a 19 evidencija bi pomogla pri identifikovanju kontakata.

Preporučuje se i da zvanice sjede za stolovima i ne dolaze u bliske kontakte sa drugima, osim ukoliko nisu u pitanju članovi jedne porodice. Ne preporučuju se pozdravi koji uključuju fizički kontakt kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Muzičari i pjevač bi trebalo od ostatka zvanica da budu distancirani minimalno četiri metra uz minimalnu distancu od 1-2 metra između samih muzičara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.