PANDEMIJA Doktor Senad Huseinagić potvrdio za "Avaz"

Prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Tešnju

Doktorica prijavila smrt od zarzane bolesti, u ovom slučaju od Covida, kaže Huseinagić

D. Pašalić / Avaz.ba

Tešanj: Novo žarište koronavirusa

Foto: Avaz


U Zeničko-dobojskom kantonu zabilježen je prvi smrtni slučaj usljed oboljenja koronavirusom, potvrdio je dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba ZDK i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, za "Avaz". 

Prema njegovim riječima, radi se o 82-godišnjem muškarcu iz Tešnja, čiji je sin bio pozitivan na Covid-19.

- Naime, sin osobe koja je preminula bio je pozitivan na koronavirus jer je testiran ranije. Vjerovatno se nije pridržavao pravila distance i izolacije, te je prenio virus na oca za kojega se kasnije ispostavilo da je pozitivan. Inače se radilo o težem hroničnom bolesniku, skoro pa nepokretnom - kaže Huseinagić.

Napominje da je ova smrt prvobitno zabilježena kao smrt uzrokvana moždanim udarom, ali je, nakon testiranja i anketiranja, ustanovljeno da je imao simptome koji se dovode u vezu sa koronavirusom.
  • Tešanj: Novo žarište koronavirusa

    Tešanj: Novo žarište koronavirusa

    Foto: Arhiv


- Tako da je doktorica prijavila smrt od zarzane bolesti, u ovom slučaju od Covida. Da nije bilo respiratornih simptoma, onda se to što je pozitivan ne bi moglo vezati s moždanim udarom. Upravo je ovo primjer i rezultat koji nismo željeli u Zeničko-dobojskom kantonu. Imali smo pristup da sve oboljele smještamo u izolatorij, da nam budu pod nadzorom, međutim, imamo jako rašireno širenje u Tešnju i vidjet ćemo šta ćemo u biti u stanju poduzeti - kaže on.

Na kraju ističe da nisu pribjegavali prisilnoj izolaciji do sada, a procijenit će za ubuduće da li će ići tako, iako ona nije popularna.

-Pokazalo se u ovom slučaju da je sin preminulog pozitivan, a da otac ne bi bio ugrožen da je bio u izolatoriju. Testirani su njegova majka i dijete, oni su, također, pozitivni. Tako da, dalje će se poduzimati koraci i nadam se da će ovo biti prvi i posljednji smrtni slučaj u Kantonu - optimističan je Huseinagić.

NA VRH

Podijeli članak na