SARAJEVO

Majkić poručila Izetbegoviću da SDA nije podržala Radončića za rješenje pitanja migranata, on napustio salu

Kad smo imali alate i kad je njih iznosi gospodin Radončić, on nije dobio podršku, kaže Majkić

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.6.2020

Potpredsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić u nastavku rasprave o migrantskoj krizi na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH predložio je da Vijeće ministara pripremi materijale za zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta BiH o ovoj temi.  

Potpredsjednik Doma naroda Bakir Izetbegović kazao je da bošnjački predstavnici nisu krivi za dolazak migranata u BiH i prolaze kroz BiH te odlaze u EU.

- Da li je neko rekao da je kriv predsjednik Grčke, pa niko nije Vučića optužio – poručio je Izetbegović.

Delegatkinja Dušanka Majkić odgovorila da ovo pitanje nije pokrenuto od 2016.

- Kad smo imali alate i kad je njih iznosio gospodin Radončić, on nije dobio podršku. Zašto je morao da ode nakon što nije dobio podršku Bošnjaka, tačnije najveće bošnjačke stranke. Ta stranka je prihvatila da razgovara sa pakistanskim ambasadorom, a ne sa ministrom Radončićem. On je tražio da mu se omogući rad, i govorio je da je spreman raditi po 20 sati na dan, ali nije dobio podršku – istakla je Majkić.

Ne dočekavši kraj odgovora delegatkinje Majkić, Izetbegović je napustio salu u kojoj se održava sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.



Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Asim Sarajlić istakao je da niko ništa danas ovdje neće dodati.  

- Mi na Klubu o ovom prijedlogu nismo raspravljali. Ale nemojte ostavku Radončića trpati pod nešto što to nije da ne bi odmakli od teme i časne inicijative. Tačno je ono što je Izetbegović kazao. Imali smo mi podatke. Migrantska kriza nije problem Ministarstva sigurnosti BiH već cijele Evrope. Niko iz Pakistana nije teleportiran na Drinu. O Radončiću i njegovom radu mi smo sve rekli i nama je čast što smo davali njemu podršku, ali nije ovo problem jedne ambasade i jedne zemlje – poručio je Sarajlić.

Delegat Mladen Bosić ovom prilikom kazao je da je suština ove priče o institucijama.

- Nije ovo posao samo ministra bezbjednosti, to trebaju da rade institucije i zato mislim da je ovo dobra inicijativa. Ipak radi se o ljudima kojima niko od nas ne bi bio u koži i često se to zaboravlja – naglasio je Bosić.

Delegatkinja Dušanka Majkić odgovorila je Bosiću da on u svom mandatu kao predsjedavajući ovog Doma nije učinio ništa da se ovo pitanje nađe na dnevnom redu.

- Koliko mi govorimo da Graničnoj policiji fali ljudi. Koliko – upitala je Majkić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović poručio je da kriza o kojoj se priča nije od jučer.

- Prije svega ovu krizu smo doživljavali kao humanitarnu, a sad već i kao sigurnosnu. Čim popusti malo pandemijski ambijent imat ćemo ovaj problem. Da se vratimo na početak, nije nam trebala niti jedna inicijativa da riješimo pitanje koronavirusa. Problem migranata u BiH nije problem Bošnjaka. Najviše ispaštaju, to je tačno, ali i većinu migranata možemo povezati s islamom, ali mi o tome ne bismo trebali pričati. Prije par godina smo se igrali sa par tisuća migranata, a koliko smo od tada promijenili zakona, ja ću kazati niti jedan - kazao je Čović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.