SARAJEVO

Nović: Radončiću skidam kapu, jer je znao gdje je problem i teret prebacio na Predsjedništvo BiH

BiH jedina u svijetu nije onemogućila slobodno šetanje svih onih koji u BiH ulaze iz ovih ili onih razloga, kaže Nović

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.6.2020

U nastavku rasprave o migrantskoj krizi na sjednici Doma naroda Parlamenta BiH riječ je uzeo delegat Sredoje Nović.

- Eh, da je sreće i da ima Boga, glasi jedna narodna pjesma. Eh, da je sreće ovdje bi danas sjedio Savjet ministara BiH ili barem neko na koga se ovaj problem odnosi. Ovo je peta ili šesta godina da u ovoj zemlji nije donesena strategija po pitanju migracija. Da li su migranti humanitarni, bezbjednosni ili neki treći problem. Mi se svi varakamo, da ne kažem neki ružan termin. Raspravljamo o ovom kao da se nama to dogodilo u zadnjih par mjeseci – istakao je Nović.

Dodao je da je ovo posljedica da je uvaženi ministar Radončić napustio Vijeće ministara.

- Ja mu s tog aspekta skidam kapu što je znao odnose u Vijeću ministara i zato je problem prebacio na Predsjendištvo, tražeći od njih podršku jer je znao gdje leži ključ problema. Ovo je i nedostatak propisa, zakona i strategija. BiH jedina u svijetu nije onemogućila slobodno šetanje svih onih koji u BiH ulaze iz ovih ili onih razloga. Imamo potpuno odsustvo državne politike po ovom pitanju, to nas je dovelo u ovu situaciju – istakao je Nović.


Nović: Institucije sistema ne funkcionišu. Arhiv

Prema njegovim riječima, teška je činjenica koju je iznio predsjedavajući da su prije nekoliko godina tražili od nadležnih institucija da se stavi pod kontrolu ovaj problem.  

- Institucije sistema ne funkcionišu, a malo ima pojedinaca koji funkcionišu. I da dobijemo materijale koje traži kolega Bećirović ne bi vodili drugačiju raspravu. Čini mi se da kolega Bećirović mogao odustati, jer je sumiran u zaključku kolege Špirića. Moramo se okrenuti institucijama – naglasio je Nović.

Na kraju rasprave, većinom glasova delegata prihvaćena je inicijativa potpredsjednika Doma naroda Parlamenta BiH Nikole Špirića i oba Doma državnog Parlamenta će na posebnoj zajedničkoj sjednici raspravljati o migrantskoj krizi u BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.