STAVOVI

Sredoje Nović za „Avaz“: Nije Dodik jedini problem BiH

Nismo rekli da ne želimo da BiH postoji - Radončić je imao snage i kuraži da u javnosti kaže popu pop, a bobu bob - Sigurnosno, a ne humanitarno pitanje

Nović: Problem je u Predsjedništvu BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

29.6.2020

Ne može SNSD biti kriv za sve probleme u BiH, jer su brojni oni problemi u kojima SNSD ni na koji način ne učestvuje, kazao je u intervjuu za „Avaz“ delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Sredoje Nović, bh. političar s dugogodišnjim stažom i kao ministar, sigurnosni zvaničnik i parlamentarac. Za Novića će mnogi reći da možda ima i najsnažniji utjecaj na Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH.   

- Neko namjerno želi da prikaže da je Milorad Dodik jedini problem BiH, da je tako, to bi se pitanje davno riješilo – istakao je Nović.  


Vijeće ministara

Dodao je da SNSD nije problem kad je riječ o problemu migrantske krize u BiH.  

- Jedini u ovoj BiH, a moram reći da me nije iznenadio, gospodin Fahrudin Radončić je imao snage i kuraži da u javnosti kaže popu pop, a bobu bob. Nije on pobjegao, kao što neki hoće da kažu, zato što je to teško pitanje, a on to nije znao riješiti, znao je. Radončić je veoma dobro to detektovao, kao što je i prije nekoliko godina detektovao u Savjetu ministara pa je predložio zakon o odgovornosti lica koja idu na strana ratišta – pojasnio je Nović.

Prema njegovim riječima, ništa manje revolucionaran nije bio ni taj zakon, samo što je tada međunarodna zajednica rekla da to treba.  

Nović: Niko u RS nikad se nije izjasnio da ne želi da BiH postoji. M. Kadrić

- Sada je Radončić samo znao da tu bitku ne može sam iznijeti u Savjetu ministara, da nema prolaz do Parlamenta BiH. Onda je potpuno elegantno, ustavno i zakonski rekao gospodo izvolite, u Predsjedništvu je problem. Vi ste oni koji treba da riješite ovo pitanje jer je ono u nadležnosti vanjske politike, i nije ovdje pitanje humanitarnog karaktera, već sigurnosnog. Odlazak Radončića je jedva dočekan kod nekih u Federaciji, odahnuli su da je on otišao s te dužnosti, kako bi postrani ostavili pitanje migranata. Sve dok se u Predsjedništvu i Parlamentu u potpunosti ne rasvijetli ono što je Radončić u javnosti iznio, neće se krenuti korak naprijed – naglasio je Nović. 

Sve jasno

Prema njegovim riječima, niko se u RS nikada nije izjasnio da ne želi da BiH postoji.

- Niko u RS nikad se nije izjasnio da ne želi da BiH postoji, ali kao država u kojoj će RS imati svoje vidno mjesto. Ako neko misli da od RS pravi vazala, da od Srba pravi manjinu i da se prema njima ponaša tako, onda ne znam o čemu mi govorimo. Mislim da to nije put kojim trebamo ići, treba prihvatiti realnost, dva entiteta, tri naroda i dogovor bez mržnje i patetike. Pa da li je Radončić kao ministar dolazio u Banju Luku i rekao je da je imao teške razgovore i da je uspio da riješi još teže probleme, što znači da treba razgovarati – naglasio je Nović.

Pomoć Graničnoj policiji

Dodao je da nije istina da svi u RS žele da samo RS bude dobro i ništa više.

- Mi smo upozoravali da treba riješiti pitanje Granične policije BiH, niko nije za četiri godine zaposlio nijednog graničara. Nekome nije odgovaralo da se spriječi ulazak migranata u BiH, zato je odluka o zapošljavanju novih graničara u ladici Dragana Mektića stajala četiri godine. Neko od BiH pravi mjesto gdje će na hiljade migranata ostati, a kako bi se pokazalo da BiH ne funkcioniše – poručio je Nović.

Ne upravljam SNSD-om iz sjene

Novića smo pitali i upravlja li on SNSD-om i Dodikom iz sjene.

- Ovo pitanje godinama slušam – kazao je kroz smijeh Nović te dodao da ne zna šta znači upravljati iz sjene.

Prema njegovim riječima, prisutan je u raznim tijelima, kako partije tako entiteta i države.

- Na brojnim sam sastancima i uvijek iznesem svoj stav. Nisam razmišljao o tome da li neko više ili manje uvažava moje mišljenje. Malo mi ovo vuče na teoriju zavjere, a ja u nju ne vjerujem – kazao je Nović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.