SARAJEVO

Tegeltija nakon sastanka s Nelsonom, Fildom i Satlerom: BiH će dobiti čak 700 miliona eura

Jedna od tema razgovara ekonomska situacija u BiH

Tegeltija: U ovom trenutnku je velika finansijska podrška. Avaz

E. H. / Avaz.ba

12.6.2020

U Sarajevu je održan sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije sa ambasadorima SAD i Velike Britanije u BiH Erikom Nelsonom (Eric Nelson) i Metju Fildom (Matthew Field), te šefom Delegacije EU u Sarajevu Johanom Satlerom (Johann Sattler). Tema razgovora bio je paketu makroekonomske pomoći BiH zbog posljedica pandemije koronavirusa u našoj zemlji.

Bilo je riječi i o formiranju i radu udarne grupe za prevazilaženje problema i o tome šta su evropske i institucije SAD i Velike Britanije spremne pružiti kao podršku BiH, potvrdio je Tegeltija nakon sastanka.

- U ovom trenutnku je velika finansijska podrška, nikada veća do sada i međunarodnih finansijskih institucija i zemalja koje su u ovom trenutku iskazane. Prva sredstva su došla, a druga su ispregovarana. Znate da su sredstva MMF-a na računima, ispregovarana je makrofinansijska pomoć sa EU, sa Svjetskom bankom za zdravstveni sektor. U principu u ovom trenutku je ispregovarano oko 700 miliona eura - rekao je Tegeltija. 

Dodao je da će Evropska unija omogućiti pristup sredstvima kojima BiH i druge zemlje zapadnog Balkana do sada nisu imale pristup, a riječ je o garantnim fondovima za vanjsko djelovanje i održiv razvoj. 

- Radi se o značajnim iznosima finansijskih sredstava, više o tome će se znati početkom septembra ili najkasnije početkom oktobra i značajna i značajno su povećali iznos IPA sredstava također za zapadni Balkan. Ovo će biti nama vrlo važna stvar za BiH. Neki od uvjeta koji će se od nas tražiti jesu dio svih naših reformskih procesa koje smo do sada imali, ali to je stvar pregovora koje ćemo imati u trenutku potpisivanja ovog sporazuma - rekao je Tegeltija. 

Vijeće ministara BiH je jučer prihvatilo memorandum o makrofinansijskoj pomoći, nakon kojeg slijedi sporazum. 


Razgovarali smo naravno o eventualnom nastavku aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Avaz

- Razgovarali smo naravno o eventualnom nastavku aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), entiteti su iskazali spremnost. mislim da bi bilo dobro da BiH ide na aranžman s MMF-om, ne samo zbog finansijskih sredstava, već i iskustava i svega onog što može ponuditi MMF - istakao je Tegeltija.

Na pitanje novinara, da li je bilo riječi o budžetu BiH, Tegeltija je istakao da je upoznao ambasadore sa procedurama usvajanja budžeta.

- Budžet će biti na sljedećoj sjednici Savjeta ministar BiH, sa vrlo važnom tačkom, a to su sredstva za finansiranje izbora - pojasnio je Tegeltija.

Upitan da li su se ambasadori interesirali za situaviju u BiH, a kad je riječ o raspodjeli novca, Tegeltija je istakao da ambasadore ne interesira kako će se novac rasporediti unutar BiH.

- Konstantovali smo da nije bilo dobro što su sredstva MMF bila tako dugo na računima - naglasio je Tegeltija.

Na pitanje o izboru novog ministar sigurnosti BiH, one je kazao da prema medijskim izvještajima zna da bi se po tom pitanju trebali donjeti neke odluke u toku današnjeg dana.

- Nisam dobio prijedlog za izbor ministra bezbjednosti. Mislim da bi bilo vrlo važno da dobijemo novog ministra - prokomentirao je Tegeltija.

Upitan da li je ambasadore zanimala politička situacija u BiH, Tegeltija je odgovorio da "oni političku situaciju u BiH znaju mnogo bolje od njega".

Govoreći o izboru novog direktora SIPA-e, kaže da zejdnički stav je da sva imenovanja za koja su provedene redovne procedure, trebaju da se završe.

- Na taj način da se stvori povjerenje, a politički dogovor o raspodjeli funkcija da se ispoštuje - zaključio je Tegeltija.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.