VRATA OTVORENA

Satler: Evropska unija je najlojalniji partner BiH

Šef Delegacije EU uručeio ključevi 48 novih stanova porodicama izbjeglih, povratnika i interno raseljenih osoba

Johan Salter. Srna

Fena

9.6.2020

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler) rekao je danas u Banjoj Luci da je EU najlojalniji partner BiH, kojoj su, kako je naveo, otvorena vrata evropske zajednice.

- Velika većina građana iz svih dijelova ove zemlje želi da vidi BiH u članstvu EU – rekao je Satler. 

Za članstvo u EU neophodno je, kaže, da domaći političari izvrše određene obaveze. 

- Snažno vjerujem da smo otvorili jedno novo poglavlje i da mnogo više napredujemo na evropskom putu – kazao je šef Delegacije EU u BiH.

On je danas posjetio i Prijedor, gdje je istakao da je EU izgrađena na principima solidarnosti i da istu vrijednost dijeli i sa najbližim susjedima i partnerima koji su na evropskom putu, uključujući i BiH.

Istakao je da je EU osigurala medicinsku pomoć za cijelu BiH.

- Samo za RS obezbijedili smo dva miliona eura pomoći za medicinsku i zaštitnu opremu - rekao je Sattler novinarima u Prijedoru.

On je naveo da su prijedorskoj bolnici namijenjena dva respiratora koja bi trebalo da budu dostavljena sutra i jedan anesteziološki uređaj koji je danas dopremljen.

Uručeni ključevi 48 novih stanova porodicama izbjeglih, povratnika i interno raseljenih osoba. Fena

U banjalučkom naselju Kuljani danas su uručeni ključevi 48 novih stanova porodicama izbjeglih, povratnika i interno raseljenih osoba, koji su izgrađeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Evropska unija je najveći donator ovog programa. Satler, koji je danas uručio ključeve stanova, kazao je da je do sada na cijelom prostoru BiH završeno 1.600 stambenih jednica.

- Na pola smo puta onoga što je planirano, a plan je da do 2022. godine imamo kompletiranih 3.200 strambenih jedinica, što znači krov nad glavama više od 10.000 korisnika - rekao je Sattler, izražavajući zadovljstvo time, kako je rekao - što su mogli da doprinesu i unapređenju života ovih 48 porodica.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović kazala je da se na ovom projektu pokazala odlična saradnja između različitih nivoa vlasti u BiH, dok je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, naveo je da je 48 porodica danas dobilo krov nad glavom.

- Do sada je Republika Srpska kroz ovaj Regionalni program stambeno riješila oko 750 korisnika. U narednom periodu, očekujemo još oko 1.050 stambenih jedinica širom Republike - kazao je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Grad Banja Luka je u izgradnji stanova u Kuljanima učestvovao sa oko 600.000 KM, obezbjeđenjem lokacije, izgradnjom infrastrukture i neophodne dokumentacije.

- Ovo je početak novog projekta, koji je za sve nas važan jer predstavlja promjenu u politikama i jednu novu socijalnu dimenziju koja je nedostajala decenijama unazad. Još od koncepta društvenog stanovanja, socijalna dimenzija nije bilo dovoljno izražena. Programom socijalnog stanovanja sada dobijamo i tu komponentu - naglasio je Radojičić.

Najavio je nastavak programa, u okviru kojeg će u Adi uskoro početi gradnja još 50-ak stanova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.