TJENTIŠTE

Obilježena godišnjica smrti Nurije Pozderca

Uređena mermerna grobnica i spomen-ploča

Piše: Avaz.ba

12.6.2020

Odata počast učenjem Fatihe. Avaz

Na dan kada je, prije 77 godina, od posljedica ranjavanja preminuo, delegacija Goraždanskog muftijstva, imami i mještani posjetili su grob Nurije Pozderca na Dragoš sedlu iznad Tjentišta.

Učenjem Fatihe i uređenjem mermerne grobnice i spomen-ploče svake godine, a na inicijativu goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića, odaje se počast potpredsjedniku Izvršnog odbora AVNOJ-a, jednom od najistaknutijih članova partizanskog pokreta iz BiH, učesniku bitaka na Neretvi i Sutjesci i dobitniku Ordena narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Nurija Pozderac rođen je 15. januara 1892. godine u Cazinu. Njegov otac Murat bio je posljednji vladar Krajine u Osmanskom carstvu. Pred početak Drugog svjetskog rata izabran je za poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Kasnije je odbio poziciju u vladi NDH i priključio se partizanima. Pozderac je preminuo 12.juna 1943. godine na Dragoš sedlu, od posljedica ranjavanja tokom njemačke ofanzive na Sutjesku. Tu je i ukopan.

Zbog spašavanja grupe Jevreja iz transporta ka Jasenovcu, Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta “Yad Vashem“ 2012. godine Nuriji i njegovoj supruzi Devleti, dodijelila je medalju Pravednik među narodima i Povelju časti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.