OTVORENO

Ujić: Migrantska kriza u BiH će eskalirati

Bojim se da će se broj povećavati kako se mjere koje su bile na snazi zbog koronavirusa budu popuštale, kaže Ujić

Ujić: Imali smo odličnu dnevnu saradnju s Radončićem. Avaz

Piše: D. Pašalić / Avaz.ba

16.6.2020

U Bosni i Hercegovini trenutno se, prema našim procjenama, nalazi oko 7.000 migranata, od čega je njih 6.000 u privremenim prihvatnim centrima. Izjavio je to za „Dnevni avaz“ Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Povećanje broja

Prema njegovim riječima, samo u utorak imali su novih 107 migranata, i to 92 migranta u Sarajevu te 15 u Bihaću.

- Bojim se da će se broj povećavati kako se mjere koje su bile na snazi zbog koronavirusa budu popuštale. Vidim da su centri u Srbiji, gdje je bilo 9.000 migranata, napola ispražnjeni. Najviše zabrinjava njihovo kretanje prema BiH. Nemamo više smještajnih kapaciteta - upozorava Ujić.

Velikim problemom smatra i odlazak Fahrudina Radončića s pozicije ministra sigurnosti jer su podržavali njegove stavove u vezi s rješavanjem problema migrantske krize.

- Imali smo odličnu dnevnu saradnju s Radončićem. Gotovo po svim pitanjima, a tiču se ilegalnih migracija, imali smo apsolutno isto stanovište kako ih rješavati te smo zajedno obilazili žarišta, donosili odluke, imao je našu punu podršku - kaže on.

Odlaskom Radončića, napominje Ujić, bit će teško rješavati problem migrantske krize. Naglašava kako otežano obavljaju poslove iz svoje nadležnosti jer nemaju budžet već dvije godine, nema sredstava nizašta, osim za redovne poslove koje uspijevaju uraditi.

- Uspijevamo registrirati sve migrante koje sigurnosne agencije dovedu do Službe. Moram priznati da najveći broj migranata samoinicijativno dolazi u ranim jutarnjim satima ispred terenskih ureda da se prijavi. Mi ih uspijevamo biometrijski obraditi i te podatke razmijeniti sa sigurnosnim agencijama - ističe Ujić.

Komentirajući situaciju da su migranti proteklih dana glavne vijesti crnih hronika, bilo kao žrtve napada bilo da se radi o međusobnom konfliktu, direktor kaže da prate situaciju.

Slobodan Ujić. Avaz

Pratimo kretanje

- U Srbiji se, također, dešavaju takve situacije, pa i kod nas. To su napadi na imovinu, lakša i teža krivična djela. Sigurno da će nakon pandemije koronavirusa i popuštanja mjera migrantska kriza eskalirati. Veliki broj migranata ima u Srbiji i Grčko koji se kreću i mi to pratimo - zaključio je Ujić.

Saglasni s Radončićem

-Apsolutno smo bili saglasni sa gospodinom Radončićem da ne treba BiH, po broju stanovnika i njenoj finansijskoj i ekonomskoj razvijenosti, imati više prihvatnih centara i ilegalnih migranata. Moraju vlade entiteta i Vijeće ministara zauzeti jedinstven stav po pitanju migrantske krize - poručio je Ujić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.