REAKCIJA

Tegeltija odgovorio Avdiću: Senade, ne ljuti se na mene, na zakon budi ljut!

Oglasio se na Twitteru povodom teksta koji je danas objavila "Slobodna Bosna"

Tegeltija: Avdić jedno, Zakon drugo. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

16.6.2020

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), oglasio se na Twitteru povodom teksta koji su danas objavili "Slobodna Bosna" i urednik ovog žutog portala Senad Avdić, a tiče se njegovog gostovanja u jednoj TV emisiji.

Tegeltija je u ovoj emisiji prokomentirao snimak koji je objavila "Slobodna Bosna", a odnosi se na Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, kako sjedi u kafani s Olegom Čavkom, državnim tužiocem, i govori mu: "Čim sam saznao da ti slušaju ženu, rekao sam ti.''

Tegeltija je u emisiji rekao: ''Ne znam da li je snimak zakonit... Je li to društvo u kojem hoćemo da živimo, u kojem se ljudi uhode... Muhamed Ajanović nije dio nikakve službe, on može da priča šta hoće, nema nikakvu obavezu da pazi šta priča...", zbog čega se našao ponovo na udaru Avdića, koji je ''odokativno'' počeo da citira zakone i drži moralne pridike.

- Senade, nemoj se ljutiti na mene zato što citiram Krivični zakon FBiH, na zakon budi ljut - napisao je Tegeltija na Twitteru i priložio printscreen Krivičnog zakona FBiH, tačnije član 188.



Osim Tegeltije, reagirao je i Ajanović. 

- S obzirom na to da sam podnio krivične prijave kao i tužbu za klevetu, ne bih komentirao navode novinara koji je prijavljen radi izvršenja krivičnog djela iz člana 188. Krivičnog zakona FBiH i koji u nedostatku pravnih argumenata medijskim izvrtanjem teza pokušava da se prikaže žrtvom iako sam u ovom slučaju ja taj koji je oštećen - kazao nam je Ajanović.


Ajanović: Avdić izvrće činjenice, podnio sam krivičnu prijavu. Arhiv

- Dobro sam upoznat sa svim njegovim “osobinama”, a naročito da si je uzeo za pravo da se izdiže iznad važećih zakonskih propisa te svojim natpisima vrši pritisak na rad pravosudnih institucija i vrši ometanje istrage. Ne mislim s njim raspravljati o sadržaju njegovih otužnih odbrambenih komparacija, mogu mu savjetovati samo da se konsultuje s advokatima i uvjeren sam da će mu oni vrlo brzo razjasniti da se radi o pravnim situacijama, ali i propisima koji se ni na koji način, sem njegovim medijskim spinovanjem, ne mogu porediti, a posebno još kad se uzme u obzir da poredi situacije obuhvaćene različitim pravnim sistemima nezavisnih i suverenih država. Ako nema novca za pravne savjete advokata, siguran sam da će mu to srce moći objasniti i student druge godine Pravnog fakulteta - rekao je Ajanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.