SAOPĆENJE

Sindikat upozorio: Policija je na rubu egzistencije, povećajte plaće ili idemo u štrajk

Plata zaposlenika u policijskim agencijama 665 KM, policajca 997 KM, a plata državnog službenika s visokom stručnom spremom 995 KM

Dragan Krvavac. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

17.6.2020

Savez sindikata policijskih organa je iznenađen prijedlogom budžeta institucija Bosne i Hercegovine s obzirom na to, kako navode, da uposlenicima u policijskim agencijama nije vraćeno 4 posto na iznos osnovice za obračun plate koji je uzet jos 2012. godine, a koji je dogovoren na sastanku delegacije Sindikata sa predstavnicima Vijeća ministara BiH krajem 2019. godine.

- Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini iznenađuje ponajviše nebriga Vijeća ministara za uposlene u policijskim agencijama obzirom da se kroz navedeni prijedlog planirana sredstva uzimaju od nas kako bi se dodijelila entitetima i kantonima čije su plaće tokom proteklih godina znatno porasle i najavljuju se dodatna povećanja.  Pored navedenom poznato nam je da su pojedini niži nivoi vlasti za svoje policijske službenike dodijelili i jednokratnu novčanu pomoć, a VijeĆe ministara Bosne i Hercegovine je svu prikupljenu humanitarnu pomoć tokom pandemije u vidu zaštitne opreme i financijskih sredstava dodijelio opet entitetima prepustajuci uposlene u policijskim Agencijama da se sami snalaze i bore protiv pandemije - naveli su iz sindikata. 

Na rubu egistencije

Oni su napomenuli kako je plata zaposlenika u policijskim agencijama 665 KM, policajca 997 KM, a plata državnog službenika s visokom stručnom spremom 995 KM, te da se primanja nisu mijenjala od 2012. kada je smanjena. Navode i da su uposleni u policijskim agencijama dovedeni na rub egzistencije.  

- S tim u vezi od Vijeća ministara tražimo da pokažu malo brige prema uposlenima u policijskim agencijama na državnom nivou i da prestanu sa urušavanjem istih kroz zanemarivanje te da u prijedlogu budžeta vrate iznos osnovice za obračun plate na iznos od 498 KM kako bi vratili povjerenje da neko razmišlja i o nama i našim porodicama, a ne samo kako uzeti od državnih institucija i dati nižim nivoima - navode u svojoj reakciji.


Takoder, napominju da je Vijeće ministara BiH prema Zakonu o plaćama do 30. juna u obavezi donijeti odluku o visini osnovice za 2021. godinu, te iz Savez sindikata traže da se ona hitno usvoji u iznosu od 535 KM, što je iznos iz 2009. godine.

- Ukoliko se Vijeće ministara oglasi na naše zahtjeve ističemo da će uposleni u policijskim agencijama stupiti u generalni štrajk s obzirom na to da sve ukazuje da je Vijece ministara Bosne i Hercegovine nastavilo dosadašnju praksu da ovako bitne Odluke koje se odnose na materijalno pravni status uposlenih donosi bez konzultacija sa Sindikatom kršeći odredbe Zakona i međunarodnih deklaracija.  Na kraju, kako ne bi bili primorani na štrajk, još jedanput pozivamo ministre u Vijeću ministara da preispitaju svoju odluku i pokažu barem malo odgovornosti spram uposlenih u policijskim agencijama - zaključuju iz Sindikata u svojoj reakciji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.