DAN BORBE PROTIV SEKSUALNOG NASILJA U RATU

Nema mira i budućnosti dok se ne prizna zločin

Upućen je oštar protest što murali sa likom Draže Mihailovića i drugi na okolnim zgradama, koji su porodice dočekali još prošle godine, ni do danas nisu uklonjeni

Zločin se ne može oprostiti niti zaboravit. Al. Bajramović

Piše: Al. Bajramović / Avaz.ba

19.6.2020

Zločin se ne može oprostiti niti zaboravit - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Polaganjem cvijeća ispred sportske sale Partizan, šetnjom kroz grad i porukama da se zločin ne može oprostiti niti zaboraviti, u Foči je obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. U objektu „Partizan“, ali i brojnim drugim na području Foče, tokom rata silovano je na stotine žena, djevojaka i djevojčica, a presudom protiv Zorana Vukovića, Radomira Kovača i Dragoljuba Kunarca Haški sud je 2001. godine po prvi put u historiji međunarodnog prava silovanje i seksualno ropstvo u ratu svrstao u zločin protiv čovječnosti.

Ovdje je stvoreno mjesto nezamislivih događanja ženama ovog kraja, ovo je zloglasna zgrada u kojoj su bile zatočene, mučene, silovane, prodavane kao roblje žene Bošnjakinje.

- Poruka da nema mira i budućnosti sve dok se ne obilježe sva mjesta zločina, sve dok se ne prizna zločin, sve dok se ne procesuiraju ratni zločinci. Zasigurno neće biti mira ni za počinioce, a za nas žrtve, naravno, pogotovo – kazala je Halida Konjo Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata „Foča 1992-1995“.

Predsjednica organizacije „Žene u crnom“ iz Beograda Staša Zajović podržala je zahtjeve žena Foče i BiH da krivci budu kažnjeni, a mjesta stradanja trajno obilježena.


Šetnja kroz Foču. Al. Bajramović

- Odnos sa vama širom BiH obogatio je naše ljudsko postojanje, opravdao smisao ovoga što radimo i ublažio neizmjerni osjećaj stida zato što mi znamo odakle dolazimo. Iz Srbije, države nasljednice zločinačkog režima, koji je izvršio agresiju na vašu zemlju, planirao zločine i organizovao oružane formacije. Oni su u ovom gradu ne samo ubijali život nego i ponizili samu smrt – kazala je Zajović.

Obilježavanju u Foči prisustvovala je i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, a podršku zahtjevima žrtava dali su i goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, predsjednik SO Foča Izet Spahić i drugi. Upućen je oštar protest što murali sa likom Draže Mihailovića i drugi na okolnim zgradama, koji su porodice dočekali još prošle godine, ni do danas nisu uklonjeni.

Skup je završen protestnom šetnjom sa transparentima, uz zadržavanje u centru Foče, kao i klanjanjem džuma namaza i učenjem dove u Aladža džamiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.