SMATRA DA KOSOVO NIJE GLAVNI CILJ

Biserko: Ofanziva Srbije usmjerena je prema Crnoj Gori i BiH

Evropska unija je u nekoj fazi preseljavanja, ali je zainteresovana za Balkan, prvenstveno zbog bezbjednosnog pitanja, kaže Biserko

Biserko: Kosovo nije glavni cilj. Arhiv

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

22.6.2020

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, ističe kako izborne rezultate u Srbiji neminovno treba posmatrati kroz trenutno međunarodni kontekst, odnosno odnos prema Balkanu koji velikim silama služi kao arena za međusobno odmjeravanje snaga.

- Kosovo, rekla bih, nije glavni cilj. Ofanziva je usmjerena prema Crnoj Gori i BiH, odnosno Republici Srpskoj. Rusiji odgovara da ostane status quo jer samo u takvim okolnostima mogu ostvarivati svoje interese. Evropska unija je u nekoj fazi preseljavanja, ali je zainteresovana za Balkan, prvenstveno zbog bezbjednosnog pitanja. Srbija koristi takav jedan vakuum, igra na svim stranama i prema Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji i Evropskoj uniji - kaže naša sagovornica.


Biserko: Kosovo nije glavni cilj. arhiv

Napominje da se očekuje ishod sastanka 26. juna u Vašingtonu.


- Da li je posrijedi podjela Kosova ili nešto drugo. Upravo od svih ovih neriješenih pitanja zavisi odnos Srbije prema BiH - ističe Biserko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.