ODLUKE

IZBiH: Neće biti organiziranog odlaska na hadž iz BiH

Odlazak na hadž se neće organizirati ni iz domovinskih zemalja, niti iz bošnjačke dijaspore

Avaz.ba
23.06.2020 17:10

IZBiH ima puno razumijevanje za odluku vlasti u Saudijskoj Arabiji

Foto: Arhiv

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je od nadležnog Ministarstva hadža Kraljevine Saudijske Arabije obaviještena o odluci da se hadž ove godine zbog pandemije koronavirusa organizira samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije.

Shodno tome i Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine neće organizovati obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine.

Odlazak na hadž se neće organizirati ni iz domovinskih zemalja, niti iz bošnjačke dijaspore.

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima puno razumijevanje za odluku nadležnih vlasti Saudijske Arabije i izražava svoju podršku nastojanjima da se hadž organizuje makar uz simbolično prisustvo hadžija iz čitavog svijeta. Islamsko učenje počiva na principu svetosti i zaštite ljudskog života - navedeno je u saopćenju.

Ured za hadž i umru se tokom svih ovih godina uvjerio u to da je briga za zdravlje i sigurnost hadžija konstantna politika Kraljevine Saudijske Arabije.

Kada se steknu uslovi za organizirano obavljanje obreda hadža i umre, Ured za hadž i umru će o tome blagovremeno obavijestiti vjernike.

Komentari

NA VRH