KOMENTAR DANA

Umor vlasti

Može li Vlada FBiH, koja ne može da donese kriterije o raspodjeli novca, riješiti bilo koji problem građana

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

24.6.2020

Međunarodni monetarni fond (MMF) još u aprilu je odobrio BiH kredit od 330 miliona eura kako bi našoj državi pomogao da se izbori s negativnim posljedicama koronavirusa.

U najmanju ruku rečeno, sramotno je da ta sredstva još nisu dospjela do krajnjih korisnika u Federaciji, jer do današnjeg dana Vlada FBiH nije usvojila kriterije prema kojima će se dijeliti taj novac nižim nivoima vlasti u tom bh. entitetu.

Istina, nije kriva samo Vlada FBiH. Značajan dio odgovornosti snosi i Vijeće ministara koje za dva mjeseca nije moglo usaglasiti odluku o raspodjeli tog novca entitetima i Distriktu Brčko.

Podsjećamo, sredstva od 330 miliona eura kredita MMF-a namijenjena su za povećane potreba zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije. Uplaćena su na podračune ministarstava finansija RS i FBiH te Brčko Distrikta u omjeru koji je dogovoren 3. juna.

Dakle, od 3. juna lokalne zajednice u FBiH čekaju odluku Vlade. Umorni od čekanja, lokalne zajednice i komunalna preduzeća nedostatak sredstava pokušavaju nadoknaditi raspisivanjem tendera za zaduživanje putem javnih nabavki. Tako su lokalne zajednice putem Portala javnih nabavki u BiH zatražile kredite u iznosu višem od 78 miliona maraka.

Ništa ne bi bilo sporno da se ne radi o interventnim sredstvima MMF-a koja su po hitnoj proceduri odobrena našoj državi. Ali, sva hitnost nestala je u tromim strukturama BiH, ali i entiteta.

Na kraju, postavlja se pitanje može li Vlada FBiH, koja ne može da donese kriterije o raspodjeli novca, riješiti bilo koji problem građana Federacije.

Možda su se federalni ministri, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, umorili budući da svoje pozicije obnašaju od 2015. godine, a možda je vrijeme da dođu neka nova lica, mlada i ambiciozna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.