SARAJEVO

Negativno mišljenje za prestanak mandata VSTV-u BiH

Sjednici je prisustvovao i predlagač ovog zakona u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić

Negativno mišljenje za prestanak mandata VSTV-u BiH. Arhiv

Avaz.ba

25.6.2020

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta BiH sa četiri glasa protiv i dva glasa za dala je negativno mišljenje na Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) u sadašnjem sastavu. 

Komisija je konstatovala da ovaj zakonski prijedlog nije usaglašen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Protiv ovog zakonskog prijedloga glasali su delegati SNSD-a Sredoje Nović i Lazar Prodanović i HDZ-a Bariša Čolak i Lidija Bradara, dok su ga podržali delegati bošnjačkog naroda Asim Sarajlić i Amir Fazlić (SDA).

Sjednici je prisustvovao i predlagač ovog zakona u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dragan Mektić (SDS), koji nije obrazlagao predloženo zakonsko rješenje.

Predstavnički dom podržao je ovaj zakonski prijedlog.


Nović: Pojedine institucije postaju neozbiljne. Arhiv

Ustavnopravna komisija odložila je danas raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara iz prošlog saziva. 

Iz Ministarstva civilnih poslova u Vijeću ministara potvrdili su da nisu dobili mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, na šta je reagovao delegat srpskog naroda Sredoje Nović, koji je rekao da na ovaj način pojedine institucije postaju neozbiljne prema ovom domu.

Istu sudbinu odlaganja za narednu sjednicu dobio je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA), čiji je predlagač Vijeće ministara u prošlom sazivu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.