PISALI VLADI FEDERACIJE

Mali dioničari „Unis Ginexa“ traže smjenu Kadrije Kolića

Kolić je na poziciji v. d. predsjednika NO ove firme, koja je u državnom vlasništvu

Kolić: Na čelu NO kompanije. Arhiv

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

25.6.2020

Predstavnici malih dioničara kompanije „Unis Ginex“ iz Goražda poslali su prije nekoliko dana pismo na adresu Vlade Federacije i Ureda za zakonodavstvo, u kojem traže hitnu smjenu Kadrije Kolića s pozicije predsjednika Nadzornog odbora ove firme, koja je u državnom vlasništvu.


Suvlasnik PGP-a

U pismu koje potpisuje Hamo Pršeš, predstavnik malih dioničara i član NO „Unis Ginexa“, od Vlade se traži smjena Kolića s pozicije v. d. predsjednika na koju je, na prijedlog Vlade FBiH, imenovan do kraja jula.

Kao jedan od razloga je navedeno to da je Kolić u sukobu interesa i da je suvlasnik firme „Pobjeda Tehnology Goražde“ (PTG), u kojoj, navodno, ima 13 posto udjela.


Faksimil dopisa Jelke Milićević upućenog ministru Džindiću. Avaz

O svemu su upoznata i ministarstva finansija te energije, rudarstva i industrije. Zbog toga je ministrica Jelka Milićević tražila i mišljenje od ministra energije Nermina Džindića.

Milićević traži da se preispita prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje dva člana NO „Unis Ginexa“ ispred državnog kapitala. Milićević u dopisu navodi da Pršeš smatra da je Kolić u sukobu interesa i da se sve ispita.

Istaknuto je da Kolićeva suvlasnička firma PGP ima privilegirane cijene na tržištu, dok padaju prihodi „Unis Ginexa“. Između ostalog, Pršeš je Vladi napisao da je nezakonit i izbor direktora ove firme, kao i da je nezakonita dodjela donacija sportskim klubovima širom BiH, iza koje stoji Kolić. Naglašeno je da ga je Vlada nezakonito imenovala i 2016. godine.


Poslao odgovor

Vlada bi se o svemu mogla očitovati u narednim danima, a čeka se i mišljenje Ureda za zakonodavstvo.

Osim optužbi Pršeša, saznajemo da je i Kolić, također, poslao pismo Vladi, u kojem navodi da su stavovi Pršeša neutemeljeni i da je sve radio potpuno transparentno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.