SARAJEVO

Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za 2020. godinu

Budžet će biti upućen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

26.6.2020

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj vanrednoj sjednici usvojilo budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prijedlog budžeta, uputilo je Vijeće ministara BiH sredinom sedmice, a sjednici je prisustvovao i Zoran Tegeltija predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Sada će budžet biti upućen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje. 

Kako je ranije rekao ministar finansija Vjekoslav Bevanda na budžet se čeka kako bi se riješila akutna pitanja poput migrantske krize i ispunjava uvjeta za priduživanje Evropskoj uniji.

Dodik se obratio medijima nakon sjednice. M. Aščić

Budžet je isčekivala i Centralna izborna komisija BiH koja je više puta upozoravala da, ukoliko budžet ne bude uskoro usvojen, izbori se neće moći održati ni 15. novembra zbog svih procedura i obaveza koje CIK mora obaviti u okviru priprema za iste.

Za održavanje izbora su izdvojena 4,2 miliona KM. 

- Predsjedništvo je usvojilo prijedlog budžeta za ovu godinu i uputilo Parlamentarnoj skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. Okvir je kakav je bio i ranije, ali u unutrašnjosti su napravljene određene promjene u strukturama budžeta. Obezbijeđeno je 40 miliona KM jer su gotovo prepolovljeni troškovi kapitalnih nabavki i smanjeni putni troškovi i druge stavke", kazao je poslije sjednice Milorad Dodik i dodao:

- Taj novac će se usmjeriti po programu za saniranje posljedica korona virusa. Taj prijedlog je upućen, podrazumijeva i dio o međunarodnim obavezama. Obaveze RS su 270 miliona, manje za 27, FBiH ima veće za 10 miliona nego prošle godine.


- Budžet je predložen po hitnom postupku. Jedina promjena koja se desila danas jeste promjena koja se tiče kapitalnih izdataka Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara rekao da je obustavljena nabavka bilo kakvih automobila za sve institucije u BiH, osim sigurnosnih agencija - rekao je Džaferović i već danas će biti poslan Parlamentu na usvajanje.

Istaknuo je da su i stavke koje se odnose na nabavku namještaja i materijala smanjene za 50 posto u svim institucijama, osim sigurnosnim agencijama.

- Vijeće ministara je planiralo da za ovu godinu uveća osnovicu za plaće, a nije došlo do uvećanja te osnovice – dodao je Džaferović.

Pojasnio je, na ovaj način je  ušteđen značajan iznos novca, te će stavka koja se odnosi na ekonomsku pomoć iznositi oko 42 miliona KM.

- Bit će to posebna sredstva na posebnoj budžetskoj stavci odakle će se pomagati ekonomiji BiH – poručio je Džaferović.

Kazao je da je Predsjedništvo danas umanjilo stavku koja se odnosila na kapitalne izdatke Parlamentarne skupštine BiH, gdje je najprije predviđeno uvećanje za 754.000 KM, ali je Predsjedništvo BiH danas brisalo tu stavku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.