KOMENTAR DANA

Evropski san

Hoće li BiH uz pomoć Njemačke uhvatiti novi zamah na evropskom putu, zavisit će od nas samih

Erdin Halimić. Avaz

Piše: Erdin Halimić / Avaz.ba

30.6.2020

Njemačka večeras u ponoć od Hrvatske preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Sudeći prema najavama, za našu državu to može biti samo dobra vijest.

Poznavaoci političkih prilika u BiH imaju samo riječi hvale za ulogu Njemačke u brojnim procesima u našoj državi. Bezbroj je projekata koje je Njemačka podržala u BiH, a mnoge reforme koje su ojačale našu državu dogovorene su uz njihovo posredovanje.

Sa sigurnošću možemo reći da se radi o najjačoj evropskoj državi koja gaji dugogodišnje prijateljske odnose s BiH.

Ne treba zaboraviti da Njemačka nije bh. građane na cjedilu ostavila ni u ratu te je postala dom za brojne izbjeglice, koji su s godinama postali ugledni njemački građani i danas u institucijama zagovaraju da se ubrza bh. put ka članstvu u Uniji.

Stoga ohrabruju i poruke Suzan Šuc (Susanne Schütz), direktorice njemačkog Saveznog ureda za jugoistočnu Evropu, Tursku i države Evropske slobodne trgovinske zone (EFTA).

- Njemačka će 1. jula od Hrvatske preuzeti predsjedavanje Vijećem EU. Naš fokus na zapadnom Balkanu: proširenje, dijalog Kosova i Srbije i demografija - napisala je Šuc.

Dugoročni cilj oko kojeg su saglasni svi politički akteri u BiH je upravo punopravno članstvo u EU. Stoga, najava Šuc da će Njemačka posebno raditi na proširenju Unije na države zapadnog Balkana ulijeva nadu bh. građanima.

Ipak, hoće li BiH uz pomoć Njemačke uhvatiti novi zamah na evropskom putu, zavisit će od nas. Dok u pomoć Njemačke na tom putu ne treba sumnjati, nadajmo se da će naši političari znati iskoristiti utjecaj koji Njemačka ima u Uniji te da će napokon povesti ovu državu ka snu koji se zove Evropska unija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.