ODRŽANA ONLINE SJEDNICA

SDP: Nikada nećemo pristati na podjelu Mostara koju SDA i HDZ žele prodati pod plaštom održavanja izbora

Predsjedništvo je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda

Piše: Avaz.ba

Online sjednica Predsjedništva SDP-a

Foto: SDP BiH


Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine na online sjednici Predsjedništva razmatrala je trenutnu političku situaciju u državi te analizirala prilike pred lokalne izbore.

Na sjednici je bilo riječi o nedavnom sporazumu SDA i HDZ o održavanju izbora u Mostaru te je navedeno kako SDP nikada neće pristati na podjelu Mostara, koja se ovim sporazumom pokušava prodati pod plaštom održavanja izbora, saopćeno je iz SDP-a.

Predsjedništvo je usvojilo stav i ocjenu Gradskog odbora SDP Mostar da cementiranje podjele ne može biti opcija po pitanju Mostara.

Presuda iz Strazbura

Predsjedništvo je zadužilo Klub SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta da, po hitnom postupku, u parlamentarnu proceduru upute SDP-ov prijedlog Zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je baziran na presudi Suda za ljudska prava iz Strazbura u vezi održavanja izbora u Mostaru.

- SDP nikada neće pristati na legitimitet pri predstavljanju, jer to vidimo kao odustajanje od građanske vizije društva. Za SDP je neprihvatljivo legitimno predstavljanje naroda, što kroz niz presedana nacionalističke stranke žele uvesti kao pravilo. To je uvod u definitivnu etničku podjelu bosanskohercegovačkog društva.

Predsjedništvo je potvrdilo opredjeljenje da kandidira potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda. Zadužena je Kadrovska komisija SDP-a da provede proceduru evidentiranja, razgovaranja i predlaganja kandidata prema partijskim organima – piše u saopćenju.

  • Mostar: Cementiranje podjele ne može biti opcija

    Mostar: Cementiranje podjele ne može biti opcija

    Foto: Arhiv


SDP poziva na novi oprez građana kada je u pitanju pandemija i traži adekvatnu reakciju institucija, jer nagli rast broja zaraženih može dovesti do širenja pandemije.

- Takvom razvoju situacije ionako neefikasno zdravstvo nije u stanju odgovoriti, pogotovo kada se uzme u obzir da je stanje u zdravstvu dodatno narušeno korupcionim aferama entitetskih vlada.

Osim toga, ionako krhka privreda, koja se tek počela oporavljati od prvog vala pandemije i dalje je na koljenima, jer mnogi nivoi vlasti, uključujući i federalni nivo, još nisu počeli sa isplatama obećane finansijske pomoći privrednicima. Na taj način su privrednici i dalje prepušteni sami sebi, što najčešće dovodi do gašenja firmi i otpuštanja radnika.

Boljke sistema

Priliku za promjenu velikog broja navedenih boljki sistema, kao i manjkavosti na koje je SDP ranije ukazivao, vidimo na predstojećim lokalnim izborima, ukoliko do njih zaista i dođe.

SDP BiH će, sam ili sa svojim partnerima, strateški nastupiti na lokalnim izborima sa velikim brojem listi i kandidata za načelnike i gradonačelnike, kako bi svaki građanin u BiH imao priliku da odabere promjenu i otklon od lokalnih čelnika, koji su oduvijek više radili za interese stranaka, umjesto za interese građana – saopćeno je iz SDP-a.

NA VRH

Komentari