ZDRAVSTVENE USTANOVE U PROBLEMIMA

Koronavirus među uposlenicima obje Hitne pomoći u Mostaru

Odmah nakon dobijanja pozitivnog nalaza poduzete su sve neophodne higijensko-epidemiološke mjere te se pristupilo testiranju osoblja

Dr. Kapetanović: Otežan rad. M. Smajkić

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

3.7.2020

Nakon što su posljednjih dana zabilježeni pozitivni slučajevi među osobljem Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar i to kod dva ljekara i jedne medicinske sestre, koronavirus je ušao i u Hitnu službu Doma zdravlja „Stari Grad“ Mostar na Carini. 

Potvrdio nam je to dr. Edin Kapetanović, direktor Doma zdravlja „Stari Grad“, kazavši nam da je tokom jučerašnjeg dana koronavirus potvrđen kod jednog medicinskog tehničara, koji je testiran dan ranije.

Kako nam je rekao dr. Kapetanović, odmah nakon dobijanja pozitivnog nalaza poduzete su sve neophodne higijensko-epidemiološke mjere te se pristupilo testiranju osoblja.


Dr. Edin Kapetanović. M. Smajkić

Tehničar je bio na godišnjem odmoru i, nasreću, po povratku, odnosno, do potvrđivanja nalaza je radio samo jednu smjenu. S obzirom na to da je radio sa zaštitnom opremom, mala je vjerovatnoća, kako je pojasnio dr.Kapetanović, za povratni transfer infekcije prema pacijentima.

No, dok su u Hitnoj pomoći na Bulevaru uspjeli angažirati zamjensko osoblje, na Carini je rad otežan te osoblje radi i po dvije smjene.

Dr. Kapetanović je pozvao građane na odgovornije ponašanje i, praktično, apelirao da se trenutna situacija ozbiljno shvati.

- Jako je važno da svako od nas doprinese pomalo, jer, ako generalno ne budemo imali ispravno ponašanje i razumijevanje problema, onda ćemo svi imati loše posljedice od koronavirusa-poručio je dr. Kapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.