INOSTRANSTVO ČINI POSEBNU IZBORNU JEDINICU

Izbori za Hrvatski sabor: U BiH bez dojava o nepravilnostima  

U većini evropskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19

Avaz.ba / Fena

Najviše prijavljenih u Mostaru

Foto: Ž. Miličević


U inostranstvu, gdje se također bira novi saziv Hrvatskog sabora, glasa se bez dojava o problemima ili nepravilnostima, saznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). 

U subotu je otvoreno svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini i 11 u Njemačkoj i za sada nema dojava o poteškoćama, potvrdila je Hini članica DIP-a Republike Hrvatske Ivana Belec. 

U inostranstvu, odnosno u 42 države širom svijeta, za novi saborski saziv glasa se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. jula po lokalnom vremenu. Prva su, u petak u 23 sata po hrvatskom vremenu, otvorena biračka mjesta u Australiji, konkretno u Kanberi, Sidneju i Melburnu, ono u hrvatskom konzulatu u Pertu otvoreno je u jedan sat poslije ponoći. U Australiji se za izbore ukupno aktivno registriralo oko 2.800 birača. U 11 sati po evropskom vremenu završit će prvi izborni dan na tri spomenuta biračka mjesta, birački materijal će se zapečatiti i ponovno otvoriti 5. juli kada će se glasanje nastaviti. 

U većini evropskih zemalja biračka mjesta otvorena su u subotu u 7 sati i ostat će otvorena do 19. Ponovno će se otvoriti u nedjelju u 7 sati, u isto vrijeme kada i u Hrvatskoj. U inostranstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, glasaju hrvatski državljani kojih ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za nedjeljne izbore gotovo 185 hiljada.

Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036)... U inostranstvu glasaju i i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasavanje izvan mjesta prebivališta. Zbog vremenske razlike, posljednje će se u inozemstvu otvoriti biračko mjesto u Los Anđelesu u subotu, u 16 sati po našem vremenu.

Više o temi Izbori

U SREDNJOJ EKONOMSKOJ ŠKOLI
U Sarajevu otvorena glasačka mjesta za izbore u Hrvatskoj
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na