OKUPILO SE 30 BICIKLISTA

Neobična utrka: Najbrži takmičari osvojili sir

Takmičenje se odvijalo u seniorskoj, juniorskoj i dječijoj konkurenciji

Održane utrke u više kategorija. P. Mucović

Piše: P.Mucović / Avaz.ba

5.7.2020

U selu Žakovo u Popovom polju, nadomak Trebinja, održana je 9. brdska biciklistička utrka „Za sirac sira“. Organizator utrke, koja je ove godine okupila 30 takmičara, bilo je Planinarsko društvo „Vučji zub“.  

Takmičenje se odvijalo u seniorskoj, juniorskoj i dječijoj konkurenciji. Prvi kroz cilj u seniorskoj utrci prošao je Petar Spaić, drugo mjesto osvojio je Miloš Bodiroga, a treće Marko Paovica. 

Najbolji seniori sa nagradama. P. Mucović

- Ovo mi je četvrti ili peti put da učestvujem, a prošle godine sam također pobijedio. Bilo je veoma vruće, kao i svake godine, mada je utrka dosta kratka, traje svega petnaestak minuta.

Inače vozimo utrke koje traju od sat do sat i po, tako da je ovo bilo svojevrsno zagrijavanje za sljedeću utrku u Širokom Brijegu, u okviru Premijer lige Bosne i Hercegovine - istakao je Spaić.

Utrka kroz živopisni krajolik Žakova. P. Mucović

Među damama najbrža je bila Kristina Gudelj, drugo mjesto pripalo je Spomenki Perišić, dok je treća bila Ana Vlatković.

- Trkala sam se i prethodnih godina. Sve je dobro prošlo i veoma sam zadovoljna. Bilo je malo naporno i vruće, ali je staza veoma zanimljiva - navela je Gudelj.

Među juniorima, biciklistima između 12 i 15 godina, pobijedio je Dado Bjelić u muškoj i Kristina Runjevac u ženskoj konkurenciji. Kod djece mlađe od 12 godina najbrži je bio Vanja Crnogorac.

Zanimljive nagrade za učesnike. P. Mucović

Prema riječima Igora Škere, predsjednika planinarskog društva „Vučji zub“, cilj utrke kroz živopisni krajolik Žakova je promocija biciklističkog sporta, hercegovačkog sela te domaćih proizvoda, kakav je i autentični trebinjski sirac sir, koji kao tradicionali trofej ove sportsko rekreativne manifestacije dobijaju pobjednici.

- Uprkos neprelaznim granicama zbog pandemije koronavirusa, utrka je ipak održana. Biilo je dovoljno takmičara, čak i biciklista sa strane. Posebno nas raduje sve veći broj omladinaca i djece među učesnicima - zaključio je Škero.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.