DONACIJA BOLNICAMA U RS

Šeranić: Od oktobra očekujemo porast broja pacijenata koji će trebati respirator

Za deset kliničkih respiratora bolnicama u RS "Eletkroprivreda RS" izdvojila 461.000 KM

S primopredaje respiratora u Trebinju. P. Mucović

Piše: P. Mucović / Avaz.ba

6.7.2020

U sjedištu "Elektroprivreda RS" u Trebinju podijeljeno je deset kliničkih respiratora bolnicama u RS za koje je ovo preduzeće izdvojilo 461.000 KM. Primopredaji respiratora prisustvovao je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Prema riječima Luke Petrovića, generalnog direktora "Elektroprivrede RS", već na početku pandemije virusa korona shvatili su da je važno da ERS bude socijalno osjetljivo preduzeće i pomogne zdravstvenom sistemu RS.

- Uz pomoć Slavena Ristića, koji je započeo akciju nabavke respiratora u RS i posredstvom Crvenog krsta iz Bijeljine, uspjeli smo danas, nakon tri mjeseca,  da respirotari dođu u Trebinje. Da nije bilo diplomatskih veza člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, pitanje je da li bi to bilo i sada. I dalje smo spremni da svake godine učestvujemo u nabavci medicinskih aparata za zdravstvene ustanove, jer smo svjesni da je zdravlje prioritet, da sadašnja situacija nije sjajna i da su zdravsteni radnici veoma opterećeni i pod velikim pritiskom od ponovnog širenja virusa korona - istakao je Petrović.

Ministar Šeranić je naglasio da je nabavka respiratora od ERS veoma značajna za zdravstene ustanove u RS.


S primopredaje respiratora u Trebinju. P. Mucović

- Zahvaljujem se svim društveno odgovornim kompanijama koje su omogućile da dođemo do značajne medicinske opreme. Nastavljamo aktivnosti na daljem jačanju kapaciteta i opremanja bolnica u RS. Pripremamo se za sezonu od oktobra ove do aprila naredne godine, kada očekujemo porast broja pacijenata koji će imati potrebu za respiratorima, jer ćemo imati udruženo djelovanje virusa sezonskog gripa i virusa korona - pojasnio je Šeranić i dodao da su posljednji dani pokazali koliko je novi virus nepredvidiv, jer se u javnosti dosta govorilo kako visoke temperature i ljeto utiču na virus.


Napomenuo je da ono što se pretpostavljalo, bez naučnog utemeljenja, da će ljeto smanjiti širenje koronavirusa nije se pokazalo u praksi, tako da  svaki dan i svaki period može da uslovi porast broja pacijenata.


- Kao što ste, nažalost, imali ovdje u istočnoj Hercegovini, kada je upravo širenje virusa u jednoj od firmi ovdje na području Hercegovine uslovilo porast broja lica zaraženih u Ljubinju i Bileći, čime su kapaciteti bolnice u Trebinju bili popunjeni. Onda smo došli u priliku da reorganizacijom upućujemo dalje pacijente prema bolnici u Foči, čime smo obezbijedili potrebnu zdravstvenu zaštitu za ljude sa ovog područja - zaključio je Šeranić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.