REAKCIJA IZ BEOGRADA

Dačić: Srbija se neće izvinjavati što je osudila krivce

Komentirao protestnu notu koju je uputila Bisera Turković zbog presude bivšem pripadniku Armije RBiH Huseinu Mujanoviću

Avaz.ba

Dačić: Brani odluku suda

Foto: Arhiv


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "apsolutno neprihvatljivo i van svake diplomatske prakse" da se nota Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, datirana na ponedeljak, upućena Ministarstvu vanjskih poslova Srbije, objavi u medijima, a da se tek nakon toga dostavi Beogradu i to slanjem e-maila, prenose srbijanski mediji.

Komentirajući protestnu notu koju je Beogradu uputila ministarka vanjskih poslova BiH Bisera Turković zbog presude kojom je bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina naveo da se "Srbija neće izvinjavati što je osudila krivce".

Pozvani na konsultacije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović pozvao je danas na razgovor ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića, a Turković ambasadoricu BiH Aidu Smajić u Sarajevo na konsultacije.

- Pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije od strane ambasadorke Aide Smajić obaviješteno da je pozvana na konsultacije u Sarajevo, kao reakciju na takav postupak pozvao sam ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića u Beograd na hitne konsultacije.

  • Mujanović: Uhapšen 2018. godine

    Mujanović: Uhapšen 2018. godine

    Foto: Arhiv


Zbog toga neće biti u mogućnosti da se odazove pozivu na sastanak kod Šefika Džaferovića i vratit će se u Sarajevo tek pošto se ambasadorka BiH vrati u Beograd - rekao je Dačić, prenosi Radio-televizija Srbije.

Dačić je istakao i da je apsolutno neprihvatljivo miješanje u rad pravosudnih organa, a "posebno u postupke koji se tiču ratnih zločina, koji su univerzalnog karaktera i gde svaka žrtva zaslužuje da počinioci budu izvedeni pred lice pravde i kažnjeni za počinjena dela".

Zloupotreba pravosudnih organa

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu jučer je nepravosnažno osudio Huseina Mujanovića, koji je optužen da je kao komandant zatvora navodno zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine, na deset godina zatvora.

Hapšenja, a sada i presuda Mujanoviću izazvali su reakcije mnogih zvaničnika iz naše države. U mnogim istupima navodi se da je Srbija ponovo nastavlja progon bh. državljana, kao i da ova presuda predstavlja brutalnu zloupotrebu pravosudnih organa i vodi daljnjem narušavanju odnosa između dvije države.

  • Turković: Pozvala ambasadoricu Smajić u Sarajevo

    Turković: Pozvala ambasadoricu Smajić u Sarajevo

    Foto: Arhiv


Mujanovića je srpska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu.

Radi se o prvostepenoj presudi na koju postoji mogućnost žalbe.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na