AVAZ OTKRIVA

Šta je pozadina dogovora o povećanju: Minimalna plaća bi mogla iznositi 482 KM

Sindikati traže znatno više, ali matematika i poslodavci govore drugo

Radnici u FBiH se nadaju povećanju cijene rada. Ilustracija

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.7.2020

Sindikati i poslodavci postigli su dogovor o povećanju minimalne plaće u FBiH, glasila je informacija s posljednje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Federacije. 

No, kako saznaje naš list, ovim pregovorima su samo otvorena vrata za moguće povećanje minimalne plaće, ali se mišljenja o tome koliko će ona iznositi između Vlade, sindikata i poslodavaca još ne podudaraju.  

Naime, prema informacijama našeg lista iz ESV-a, minimalna plaća se mora izračunati na bazi važeće metodologije, koja uporište pronalazi u zakonu. Prema tome, trenutna minimalna plaća, koja iznosi 406 KM, mogla bi se povećati do iznosa od 482 marke, što je daleko ispod zahtjeva sindikata. 

Dramatični pregovori između socijalnih partnera zapravo tek predstoje, a situacija s koronavirusom i posljedicama po ekonomiju samo će ih dodatno usložniti.   

Različiti koncepti

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) u ovim pregovorima Mevludin Bektić za „Avaz“ je potvrdio da konačni dogovor nije postignut.

- Razlikujemo se u konceptu ili, bolje rečeno, u formuli izračuna najniže plaće. Čvrsto zagovaramo da to bude 70 posto od prosječne plaće u FBiH i to da taj iznos bude bez ostalih primanja, toplog obroka, regresa i prijevoza. Međutim, poslodavci predlažu da plaća bude na nivou od 650 KM i da taj iznos uključuje plaću i ostala primanja - pojasnio je Bektić.

Dodao je da to znači da radnici neće dobiti ništa, a da će poslodavci biti rasterećeni za oko 9 posto poreza na doprinose.  

Bektić: Mi na to nećemo pristati. Avaz

- Mi na to nećemo pristati. Tu dolazimo u vrzino kolo jer ne dobivaju svi radnici isti topli obrok, regres i naknadu za prijevoz - istakao je Bektić.

Prema njegovim riječima, sindikati će insistirati na tome da minimalna plaća bude između 680 i 700 KM i da se na taj iznos dodaju topli obrok, regres i naknada za prijevoz.

Veliki rizik

Međutim, naši izvor iz ESV-a upozorava da povećanje minimalne plaće za sobom nosi dodatne rizike, s obzirom na to da bi se sve odmah odrazilo na plaće ponajviše u javnom sektoru, dok radnici u privatnom sektoru ne bi osjetili značajno poboljšanje.

- Povećanje minimalne plaće vuče za sobom povećanje cijene satnice i time bi se povećale plaće u javnim preduzećima i organima uprave. S druge strane, postoji rizik da bi poslodavci s povećanjem minimalne plaće krenuli u seriju otkaza i otpuštanja zbog umanjene likvidnosti - navodi naš izvor.  

Vlada FBiH za sada ima stav da se povećanje minimalne plaće mora precizno regulirati i biti rezultat ne političkih pregovora, nego jasnih ekonomskih pokazatelja. Posljedice pogrešne odluke o minimalcu po krhku bh. ekonomiju mogu biti vrlo ozbiljne.

Ministarstvo finansija će sačiniti prijedlog uredbe

- Ministarstvo finansija FBiH će do sljedeće sjednice ESV-a sačiniti svoj prijedlog uredbe o minimalnoj plaći, koji će biti kombinacija prijedloga poslodavaca i sindikata. Krajnje je vrijeme da se ovo pitanje završi, jer ne možemo više prihvatiti da je najniža plaća definirana na 406 KM - naglasio je Bektić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.