PISMO KLUBA 100 – PLUS

Incka proglasiti 'personom non grata' ako ne nametne zakon o zabrani negiranja genocida

Klub 100-Plus za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 država

Avaz.ba / Fena
  • Valentin Incko

    Valentin Incko

    Foto: Arhiv


Građanska inicijativa Klub 100 – Plus uputila je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i predsjedniku Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdiji Fejziću u kojem traže da visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

- Ukoliko Valentin Incko ne nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, proglasite ga 'personom non grata' – stoji u pismu Kluba 100-Plus.

Peticijom 8.372, od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, zatražili su da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020., nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Podsjećaju na javno televizijsko obećanje Valentina Incka  prošle godine među bijelim nišanima u Potočarima, majkama Srebrenice i svim žrtvama genocida, da će do 11. jula 2020. nametnuti zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida.

  • Valentin incko

    Valentin incko

    Foto: Arhiv


- Zato zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, zahtijevaju da Savjet i Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica iz jula 1995. godine, donese jedinu logičnu odluku i gospodina Valentina Incka proglasi nepoželjnom osobom na ovoj pretužnoj godišnjici – ističe se u pismu Kluba 100-Plus.

Na taj način, zaključeno je, Savjet i Organizacioni odbor pokazat će da su tu, prije svega, zbog poštivanja žrtava genocida, njihovih porodica i presuda Međunarodnog suda iz Haga, ali i na strani prosperitetne Bosne i Hercegovine.

Klub 100-Plus za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 država i ovom prilikom zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

NA VRH

Podijeli članak na