PREDSTAVNIČKI DOM

U rukama državnih parlamentaraca sudbina lokalnih izbora

Cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

9.7.2020

U Sarajevu je počela hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a državni parlamentarci danas bi trebali raspravljati o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Podsjećamo, Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila je usklađenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH za predloženi zakon, a Komisija za finansije i budžet podržala principe zakona.

Naime, Predstavnički dom je prije dva dana odlučio da Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu razmatra po skraćenom, a ne po hitnom postupku, kako je to zatražilo Predsjedništvo BiH.

Zaključeno je da se sjednica Predstavničkog doma održi danas kada će prijedlog budžeta biti razmatran u prvom čitanju, nakon čega će biti otvorena amandmanska faza.


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Odmah nakon okončanja amandmanske faze, Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu bit će razmatran u drugom čitanju. 

Cilj je da do kraja ove sedmice u Predstavničkom domu bude završena rasprava i usvojen budžet. Hitnost parlamentarnih procedura uslovljena je osiguranjem sredstava za održavanje lokalnih izbora ove godine, za koje je budžetom predviđeno više od četiri miliona KM.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2020. godini iznose 996.000.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi, a što je u odnosu na Budžet 2019. godine više za 30.000.000 KM ili tri posto. Servisiranje vanjskog duga iznosi 807.552.931 KM i manje je za 18,2 miliona KM ili dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.