OBAVLJENO 12 REEKSHUMACIJA

Kompletirana tijela 754 ranije ukopane žrtve genocida

Još 710 posmrtnih ostataka čeka saglasnost porodica žrtava

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

12.7.2020

S posljednje reekshumacije rađene prošle godine. Avaz

Ekspertni tim Instituta za traženje nestalih BiH i Podrinjskog identifikacijskog projekta (PIP) iz Tuzle lani su u Memorijalnom centru Potočari u julskoj i oktobarskoj akciji reekshumirali (kompletirali) 169 tijela ranije ukopanih žrtva genocida iz jula 1995. godine.

- U prvoj reekshumaciji polovinom jula prošle godine za deset dana kompletirano je 120, a u oktobarskoj akciji još 49 tijela. Do sada su u 12 reekshumacija kompletirana 754 tijela, dok se u prostorijama PIP-a nalazi još 710 posmrtnih identificiranih ostataka koji čekaju saglasnost porodica žrtva za kompletiranje - potvrđeno nam je iz PIP-a u Tuzli.

Prisustvuju porodice

Dodaju da je na više mezarluka gdje su, prema želji rodbine, ukopana identificirana tijela žrtava genocida u Srebrenici do sada reekshumirano sedam skeleta. Kod 11 ukopanih žrtava drugi put je rađena reekshumacija.

Osim predstavnika Suda i Tužilaštva BiH i MUP-a RS, reekshumacijama prisustvuju i porodice žrtava. Ranije ukopana tijela vade se iz kabura, na stolu se poredaju dodatne kosti i sve se to fotografira, evidentira i ponovo u plastičnim vrećama vraća u kabure.

Prije zagrtanja istom zemljom stavljaju se nove daske, a zatim slijedi učenje Kur'ana pored kabura. Vjerski obred, bez klanjanja dženaze, obave samo porodice žrtava, bez prisustva imama.

Pismeni pristanak

Iz PIP-a u Tuzli pozivaju sve članove porodica koji su obaviješteni o identifikaciji dijelova posmrtnih ostataka njihovih najmilijih da dođu i daju pismeni pristanak za reekshumaciju na koju će biti pozvani. Također apeliraju na sve porodice žrtava da obavijeste PIP o eventualnoj promjeni adrese kako bi ih mogli obavijestiti o identifikaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.