ISTRAGA PRI KRAJU

Afera "Var": Ko će zbog namještanja utakmica u BiH na optuženičku klupu

Osumnjičeno više od 20 osoba, SIPA poslala tri izvještaja tužiocima

Dominković: Hapšen prošle godine. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

10.7.2020

Prošlo je više od osam mjeseci otkako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji kodnog naziva „Var“, a koja se odnosi na namještanje utakmica Prve lige FBiH i Premijer lige BiH, uhapsila 12 osoba. Ova hapšenja, među kojima su bili brojni sudije i delegati, potresla su fudbalsku scenu u BiH. Međutim, nakon hapšenja, svi osumnjičeni su odlukom Suda BiH pušteni da se brane sa slobode. 

Sve potvrđeno

Ova policijska agencija nedugo zatim proslijedila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv više od 20 osoba za zloupotrebe položaja i primanje mita.

Istragom Tužilaštva, uz pomoć pripadnika SIPA-e, utvrđena je osnovana sumnja da su uhapšene osobe, među kojima su Vladimir Dominković, Anto Bilješko, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i Fuad Zahirović, počinile krivična djela za koja se terete, a to je primanje mita. Kasnije je izvještaj dopunjen još nekim osobama, poput Marka Brozovića, Marija Grgića, Josipa Vorgića i Filipa Jarića, sudija B liste Prve lige FBiH.

Bajraktarević: Uzeo novac od istražitelja. Avaz

SIPA je to precizno dokumentirala u izvještaju Tužilaštvu, koje je, kako saznajemo, istragu skoro pa privelo kraju. Problem koji se javio sada jeste nadležnost postupanja ove pravosudne institucije.

No, optužnica bi, kako stvari stoje, bez obzira na to što su mnogi pristali na saradnju, uskoro mogla ugledati svjetlo dana. Utoliko više što su kroz posebne istražne radnje dokumentirana sva krivična djela. Saslušano je na stotine svjedoka i svi su potvrdili da su davali pare i nudili usluge smještaja sudijama.

Podijelili novac

Prema dokazima SIPA-e i službenim zabilješkama koje su nastale praćenjem osumnjičenih, tačno je utvrđeno ko je i gdje osumnjičenima dao novac da bi pogodovali rezultatima. Sudije Živkovića i Bajraktarevića delegirao je Dominković, a kontrolirao Zahirović, uz aminovanje Bilješka. Oni su od prikrivenih istražitelja SIPA-e uzeli i podijelili 10.000 KM.

Ko su svjedoci

Pitanje je ko je u Nogometnom savezu Federacije i BiH znao za ove radnje, a zatvarao je oči. SIPA je u martu poslala izvještaj Tužilaštvu i protiv Salema Prolića, Blaža Živkovića i Izeta Čejvanovića. 

Kao svjedok u ovom predmetu saslušan je Azmir Husić, vlasnik Nogometnog kluba Tuzla City.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.