SRAMOTNO

Šarović na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici: Podigli smo naš narod kada je bilo najteže i zajedno s Vojskom RS stvorili našu Republiku

Srpska demokratska stranka je preteča Republike Srpske, nosilac ideje pravde i slobode srpskog naroda, poručio je Šarović

Šarović: Srpska demokratska stranka je preteča Republike Srpske. Arhiv

Avaz.ba

11.7.2020

Sramotno je da bh. političar, pa i predsjednik SDS-a Mirko Šarović na dan kad Potočarima odjekuju jauci govori o stvaranju Republike Srpske i počecima Srpske demokratkse stranke pod rukovodstvom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.  

- Srpska demokratska stranka je preteča Republike Srpske, nosilac ideje pravde i slobode srpskog naroda, utemeljitelj ideje o njenom nastanku – kazao je Šarović, u susret sutrašnjoj Krsnoj slavi SDS na kojoj će zvanično biti obilježene tri decenije od formiranja stranke.

U intervjuu za Srpskainfo, Šarović tvrdi da je ime Srpske demokratske stranke duboko uklesano u temelje Republike Srpske.

– Podigli smo naš narod kada je bilo najteže i zajedno s Vojskom RS stvorili našu Republiku. Da nije bilo tako, izvjesno je da bi RS doživjela sudbinu Krajine ili Kosmeta. Republika Srpska je naše zavještanje. I danas, u vrijeme drugačijih izazova zadržali smo svoj identitet i ulogu i ostali u službi naroda, bez izdaje, sada u novoj borbi za napredak, normalan život svakog građanina RS i njihove slobode, prava i dostojanstva – istakao je Šarović.

Sve ovo govori Šarović dok brojni stručnjaci i poznavaoci historije BiH ne mogu da odvoje formiranje manjeg bh. entiteta i genocid u Srebrenici.


Šarović: Naši borci i svi oni koji su učestvovali u stvaranju RS borili su se i zaslužuju bolju RS. Arhiv

- Naši borci i svi oni koji su učestvovali u stvaranju RS borili su se i zaslužuju bolju RS, ne samo ekonomski nego i zemlju s mnogo više prava, jedinstva i politički nepodijeljenu. Jedan mladi čovjek mi je nedavno rekao: „Moj otac nije sanjao ovakvu Republiku Srpsku“. Svi koji su prije 30 godina stali uz SDS da se bore, da sačuvaju i naprave svoju Republiku, i nisu štedili čak ni živote svoje djece, nikako nisu sanjali Republiku Srpsku koju će neko privatizovati za svoje interese i čije bogatstvo će otimati i pustošiti nekoliko porodica – polemiše Šarović. 

Niti jednom rečenicom Šarović nije osudio genocid u Srebrenici, koji su pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinili neki od vojnika koje spominje u intervjuu simbolično objavljenom upravo 11. jula.

O Srebrenici predsjednik SDS-a govori isključivo u pogledu predstojećih lokalnih izbora.

- Zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica ne određujemo po snazi stranke već valjda po kvalitetu kandidata, koji bi mogao da dobije najveću podršku građana. Zajedništvo i zajednički nastup se ogleda u ravnopravnosti svih partnera, a ne u tome da je zajedničko samo ono što kaže i predloži SNSD. Mi smo predložili dobrog kandidata, ali spremni smo da razgovaramo i o kandidatima drugih stranaka. Ako ih imaju, i takav naš pristup smatramo odgovornim i korektnim – poručio je Šarović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.