ODALI POČAST ŽRTVAMA

U Kravici mučeno i ubijeno više od 1.374 zarobljenih Srebreničana

Majke Srebrenice nikada neće zaboraviti zloglasnu Kravicu i druga stratišta

S. Smajlović / Avaz.ba
13.07.2020 14:22

Obilježena 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Foto: S. Smajlović

Povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih naroda, u julu 1995. godine, preživjeli članovi porodica, komšije i prijatelji, danas su u organizaciji Udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida na ulazu jednog hangara zloglasne Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca, položili cvijeće i proučili Fatihu za sve žrtve, koje su ovdje bile zatočene, mučene, a zatim bombama i drugim oružjem ubijene.

Na tom mjestu su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih i dokazima u Haškom tribunalu, mučile i ubile više od 1.374 Bošnjaka Srebrenice, koji su se preko šuma pokušali probiti do slobodne teritorije.

- Moj muž Hamed zarobljen je u šumi. Doveden je u ove hangare, mučen i ubijen sa ostalim zarobljenim. Njegovo tijelo, bez lobanje, pronađeno je u sekundarnoj grobnici Zeleni Jadar kod Srebrenice - kazala je Fazila Efendić.

Kada Hotić kaže da je ovdje ubijen njen brat Mustafa Đilović. Njemu je odstranjena glava, karlične kosti su smrskane, na njegovim kostima nije bilo tragova od metaka, tako da je smrt nastala nakon mučenja.

  • Položili cvijeće i proučili Fatihu
    Položili cvijeće i proučili Fatihu Foto: S. Smajlović

- Majke Srebrenice nikada neće zaboraviti zloglasnu Kravicu i druga stratišta. Znaju kakva je situacija u pravosuđu, ali one neće dozvoliti da se zaboravi šta se ovdje desilo i nastavit će tragati za najmilijima dok su god žive - poruka je majki Srebrenice.

Porodice žrtava srebreničkog genocida danas su posjetile i stratišta kod zgrade suda stare policijske stanice u Srebrenici, „Elektroprenosa“ u Potočarima, zgradu škole u Pilici, lokalitet Brana, Petkovce, Branjevo, Orahovac, Novu Kasabu i masovnu grobnicu u Kozluku kod Zvornika i Budak iznad Memorijalnog centra Potočari.

Vjerske obrede predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir efendija Peštalić, u čemu su učestvovali i ostali imami iz Podrinja.

Komentari

NA VRH