26. GODIŠNJICA

U Kravici mučeno i ubijeno više od 1.300 zarobljenih Srebreničana

Članovi porodica žrtava posjetili su devet stratišta i dvije masovne grobnice u Podrinju

Piše: S. Smajlović

13.7.2021

Odavanje počasti u Kravici - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Programom obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone UN-a u julu 1995. godine u organizaciji Udruženja porodica žrtava srebreničkog genocida, preživjeli članovi porodica, komšije i prijatelji, danas posjetili devet stratišta i dvije masovne grobnice u Podrinju.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe ispred zgrade osnovnog suda i stare policijske stanice, zgrade „Elektroprenosa“ u Potočarima i masovne grobnice Budak, iznad Memorijalnog centra Potočari, posjetioci su se uputili u Kravicu.

 Na ulazu jednog hangara zloglasne Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca, položili cvijeće i proučili Fatihu za sve žrtve, koje su ovdje bile zatočene, mučene, a zatim bombama i drugim oružjem ubijeni.


1.300 ubijenih

Na tom mjestu su vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine, prema svjedočenju preživjelih i dokazima u Haškom tribunalu, mučile i ubile više od 1.300 Bošnjaka Srebrenice, koji su se preko šuma pokušali probiti do slobodne teritorije.

-Nakon mučenja i ubijanja bombama, oni koji su davali znake života, ubijeni su mecima iz pušaka i pištolja. Zatim su ukopani u primmarnu grobnicu Glogova kod Bratunca, a nakon toga tijela su ponovo premještena u sekundarne grobnice Budak i Zeleni Jadar- rečeno je na času historije ispred zloglasnog hangara u Kravici.


Zloglasna Kravica

Majke Srebrenice nikada neće zaboravi zloglasnu Kravicu i druga stratišta. Znaju kakva je situacija u pravosuđu, ali one neće dozvoliti da se zaboravi šta se ovdje desilo i nastavit će tragati za najmilijima dok su god žive - poruka je majki Srebrenice.


Devet stratišta i dvije grobnice

Nakon posjete Kravici, preživjele porodice žrtava srebreničkog genocida, danas su posjetili i stratišta , školu u Pilici, lokalitet Brana, Petkovci, Branjevo, Orahovac, Novu Kasabu i masovnu grobnicu u Kozluku kod Zvornika .. Vjerske obrede predvodili su imami iz Srebrenice, Bratunca, Nove Kasabe, Glumine, Zvornika i Kozluka i ostali imami iz Podrinja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.