AMBASADOR TURSKE U BiH

Haldun Koč piše za "Avaz": Turski narod je na današnji dan 2016. upisao jednu od najsjajnijih pobjeda

Dok se cijeli svijet užurbano osvrtao oko sebe a zdravstveni sistemi se urušavali jedan po jedan, naša je zemlja blagovremeno poduzela odgovarajuće mjere, navodi Koč

Avaz.ba

Koč: Iskreni prijatelj u teškim vremenima

Foto: Arhiv


Živimo u razdoblju kada iskra nastala u jednom kraju svijeta u sekundi utječe na suprotni kraj svijeta. Vidimo da se percepcija vremena koju smo naslijedili od naših starih preobrazila i dobila vrlo različite oblike.

Svjedoci smo da je fenomen čiju smo percepciju rizika u našem kolektivnom sjećanju maltene izjednačili sa nulom, zarobio čitavo čovječanstvo u izolaciji u roku od nekoliko dana i natjerao nas da odbacimo brojne navike koje su za nas bile vrlo značajne.

Zajednički problemi

U danima smo u kojima snažno doživljavamo negativne strane koje inače zanemarujemo dok se koristimo blagodatima globalizacije. Cijelo čovječanstvo je suočeno s velikom katastrofom za koju smo skloni misliti da će se dogoditi samo drugima.

Zbog brzine širenja zaraze i jačine njezinih posljedica, suočeni smo s jednom novom vrstom ispita. U pandemiji virusa COVID-19, još jednom nam postaje jasno koliko je važno zajedničko djelovanje u borbi protiv globalnih problema i kriza.

Među zemljama, baš kao i među ljudima, postoje akteri u koje su u teškim vremenima sve oči uprte. Da je takav akter, Turska je još jednom pokazala cijelom svijetu tokom ove pandemije.

Dok se cijeli svijet užurbano osvrtao oko sebe a zdravstveni sistemi se urušavali jedan po jedan, naša je zemlja blagovremeno poduzela odgovarajuće mjere u zemlji, dok je istovremeno jurila u pomoć narodima širom svijeta.

Pritom nije bila vođena nikakvim interesom, već joj je bio cilj doprinijeti rješenju zajedničkog problema čovječanstva. Turska je to učinila nadahnuta kodom kulture i civilizacije koje baštini, misleći na sve.

  • Koč: Turska pružila pomoć narodima širom svijeta

    Koč: Turska pružila pomoć narodima širom svijeta

    Foto: Arhiv


Sigurno je da će globalna pandemija kroz koju prolazimo pokrenuti nove ili osnažiti postojeće trendove.

Ono što zemlje mogu učiniti u ovom procesu je potruditi se da se dobrobit i blagostanje građana dovedu do najvišeg nivoa a da se pritom ne nanese šteta globalnim vezama.

U vrijema kada se čak i duboko ukorijenjena tradicionalna savezništva počinju dovoditi u pitanje, svaki bi akter trebao djelovati s razumijevanjem rizika koje nose globalni ispiti.

Turska se ponaša u skladu s tim pristupom. Naša zemlja, koja još jednom pokazuje postignuća svoje snažne instituicionalne građe tokom ove potresne krize, i dalje će biti jedan od nepokolebljivih dijelova globalne saradnje i dijaloga.

Još jedan test koji zahtijeva zajedničku borbu svih aktera u svijetu je terorizam. U skladu sa svojim historijskim iskustvom, Turska ne samo da podržava globalnu borbu protiv terorizma u regionu i šire, već nastavlja biti jedan od najvećih jamaca sigurnosti i stabilnosti.

U stvari, naša je zemlja preuzela veliku odgovornost i uspješno se bori protiv terorizma u mnogim, bliskim i dalekim, dijelovima svijeta.

Prije četiri godine na današnji dan, 15. jula 2016. godine, turski narod je upisao u svoju historiju jednu od najsjajnijih pobjeda jer je na taj dan onemogućio gnusni pokušaj državnog udara, izveden u obliku terorističkog napada.

Zahvaljujući svojoj jakoj demokratiji i institucionaliziranoj državnoj sistematici, Republika Turska je izašla iz ovog traumatičnog pokušaja udara ne samo neokrnjena, već i jača. Uz pomoć potisne sile jedinstva i integriteta turskog naroda, naša zemlja nastavlja napredovati sigurnim koracima ka budućnosti.

Globalne prijetnje

Turska se na svojoj teritoriji pažljivo i u zakonskim okvirima u velikoj mjeri obračunala sa terorističkom organizacijom FETÖ, mračnom silom koja stoji iza ovog gnusnog pokušaja udara.

Činjenica da se uz podršku prijateljskih i bratskih zemalja diljem svijeta ova teroristička organizacija korak po korak neutralizira diljem svijeta je nešto što raduje u smislu globalne bezbjednosti.

Nastavit ćemo našu borbu sve do dana kada će FETÖ biti uklonjen iz svih oblasti u kojima djeluje pod raznim maskama.

U tom procesu, nastavit ćemo sve naše prijatelje i partnere, uključujuću Bosnu i Hercegovinu, upozoravati na FETÖ i pozivati na saradnju, što međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma kao globalne prijetnje i podrazumijeva. Nastavit ćemo plodnu saradnju sa bosanskohercegovačkim vlastima sa krajnjim ciljem prestanka postojanja ove organizacije u zemlji.

Garant mira i sigurnosti

Naš narod je odlučan da svoje demokratske tekovine prenese u budućnost. Projekcija ove odlučnosti može se vidjeti u djelovanju naše države.

Naša zemlja, sa svojom snažnom tradicijom, nastavit će rasti i jačati dok korača prema budućnosti i biti garant mira i sigurnosti u svojoj regiji i svijetu pod svim uslovima i u svakom razdoblju.

Više o temi Haldun Koc

NA VRH

Podijeli članak na