STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Sve o maskama: Kako, kada i koliko ih nositi

Hirurške maske moramo mijenjati svaka tri do četiri sata, kaže dr. Obradović

Piše: N. Ajnadžić / Avaz.ba

16.7.2020

Šta nikako ne smijete raditi. WHO

Od početka pandemije medicinski stručnjaci ponavljaju da su maske, uz distancu i higijenu, primarna zaštita od koronavirusa. Ali one kod mnogih danas više predstavljaju modni detalj nego zaštitu.

Jažić: Važan je promjer pora. Arhiv

Rok trajanja

- Problem je i u veličini pora na maskama i načinu na koji se nose na licu. Maska mora prilijegati uz lice i jedino tako ima funkciju zaštite. Hirurška maska više štiti onoga koji je nosi, ona može zaštititi do 50 posto od onoga što se udahne - pojašnjava prim. dr. Sead Jažić, šef Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku sarajevske Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Kada su u pitanju šivene, tekstilne maske, dr. Jažić kaže kako i kod njih kvalitet zavisi od toga koliki je promjer pora.

- One moraju biti gustoće najmanje kao hirurške maske pa da imaju efekt. Maske s filterima N95 funkcioniraju na principu omogućavanja nesmetanog udisanja zraka, odnosno da je protok zraka bolji, a da prilikom izdisaja zadržava čestice veličine virusa. Ona je najbolja za zaštitu. Ali maske imaju i ograničen rok trajanja, ne mogu se stalno nositi - upozorava Jažić.

I prof. dr. Zarema Obradović, predsjednica Sekcije epidemiologa FBiH, navodi kako hirurške maske moramo često mijenjati, svaka tri do četiri sata, a to s aspekta troškova nije beznačajno, posebno kada je u porodici više članova.

- Bitno je da maske budu od pamučnog, odnosno materijala koji se može prati na visokim temperaturama i da se mogu peglati - naglašava Obradović.

Ljudi često maske nose samo preko usta, ili čak oko vrata, zgloba ruke, lakta…

- Ako se maska stavi ispod nosa ili ako nije oblikovana u skladu s nosom, onda zrak prolazi kroz šupljine na ivici maske. Ako se maska često skida, nema nikakvu funkciju - navodi dr. Jažić.

Obradović: Obavezno pranje. Arhiv

Posebna kesica

Dr. Obradović savjetuje da je bolje masku odložiti u posebnu kesicu kada se ne koristi nego je držati oko vrata ili ruke.

- Nikada ne smijemo dirati dio koji dolazi na usta i nos, jer je tako kontaminiramo. Svako drugo nošenje maski izuzev preko nosa i usta ili u kesici, ako je ne koristite, jeste nehigijensko - ističe Obradović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.