NAKON PONIŠTENJA NABAVKE

Rektor Rifat Škrijelj: Nećemo ostati bez struje

Mi uredno plaćamo svoje usluge, kaže Škrijelj

Škrijelj: Mi smo za realnu vrijednost. Arhiv

Piše: N. Aj. / Avaz.ba

16.7.2020

Na tender za nabavku električne energije za Rektorat Univerziteta u Sarajevu javila se samo „Elektroprivreda BiH“, koja je dala ponudu u vrijednosti od 61.513,03 KM. Postupak nabavke je poništen sa 1. julom upravo zbog visoke ponude, koja je znatno veća od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku. Naime, Univerzitet u Sarajevu dao je procjenu ukupne vrijednosti na 50.000 KM bez PDV-a.

- To ne znači da će Rektorat Univerziteta ostati bez struje. Problem je što je “Elektroprivreda BiH” zaračunala od 20 do 30 posto višu cijenu usluge od realne, koju inače naplaćuju preko strujomjera. Oni svoj monopol da prodaju struju u BiH pokušavaju skuplje naplatiti kada se prijavljuju na tender nego bez tendera. Ne mogu i ne smiju nas isključiti s mreže jer uredno plaćamo svoje usluge. Struja je u proteklim godinama bila izuzeta od javnih nabavki, dok je ove godine moramo, jer je tako naložilo Konkurencijsko vijeće da se mora javnim pozivom regulirati - kazao nam je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj.

Dodao je da je tenderskom dokumentacijom bila predviđena e-aukcija, medjutim, u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu korištenja e-aukcije, u slučaju prijema jedne prihvatljive ponude, ona se ne može zakazati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.