PROCJENE

Bh. ekonomija ima šansu za oporavak

Analitičari i dalje predviđaju da će BiH do kraja ove godine imati pad BDP-a od 5,2 posto - Nije rješenje da sve zatvaramo, pojasnio Čičić

Bh. privrednici pokazali da su itekako žilavi. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

18.7.2020

Ekonomija BiH uspjela je izbjeći recesiju u prva tri mjeseca ove godine, a prema preliminarnim procjenama, bruto društveni proizvod (BDP) u prvom tromjesečju je čak porastao više od očekivanih dva posto, navodi se u analizi „Raiffeisen banke“.  

Kako je pojašnjeno, bh. privreda u aprilu je imala rekordan pad zbog stupanja na snagu mjera protiv širenja koronavirusa.

Najniža tačka

- Mjere protiv širenja koronavirusa srušile su proizvodnju, izvoz, turizam i maloprodaju. Uprkos tome, rezultati u aprilu trebali bi predstavljati najnižu tačku ekonomskog pada, jer su majske brojke pokazale manje znakove poboljšanja – istaknuto je.

Međutim, analitičari austrijske banke i dalje predviđaju da će BiH do kraja ove godine imati pad BDP-a od 5,2 posto, prvenstveno zbog udara na privatnu potrošnju i ulaganja.

- Javna potrošnja bi trebala biti povećana zbog fiskalne potrošnje i protumjera za koje se očekuje da će stupiti na snagu u drugoj polovici 2020. godine. Ipak, ponovni rast broja zaraženih i ponovno uvođenje mjera predstavlja značajan rizik za oporavak bh. privrede. Međutim, za sada se može očekivati brži oporavak od očekivanog u eurozoni i EU, što će rezultirati bržim oporavkom proizvodnje i izvoza robe u BiH – naglašeno je.

Ekonomista Muris Čičić za „Avaz“ kaže da je predviđeni pad od 5,2 posto BDP-a zabrinjavajući.

Čičić: Oporavak tek sljedeće godine. Arhiv

- Kad uzmemo u obzir kompletnu situaciju u kojoj se nalazimo, ovo je dobra baza da se privreda oporavi i izađe iz krize, ali ne prije sljedeće godine. Uvijek postoji opasnost od uvođenja novih mjera i novog zatvaranja, ali nadamo se da do toga neće doći. Mislim da su svi shvatili da moramo naučiti živjeti s epidemijom koronavirusa i da nije rješenje da sve zatvaramo – pojasnio je akademik Čičić.  

Dobra vijest

Dodaje da je dobra vijest da je privreda u prvom tromjesečju ove godine čak i rasla.

- Znači da je privreda žilava i uspjela se održati, a treba uzeti u obzir da sve države u regionu predviđaju pad veći od pet posto. Ipak, pad od pet posto izazvat će značajne probleme, budžetske deficite na svim nivoima, smanjenje izvoza i uvoza. Pitanje je koliko će skočiti nezaposlenost i kako će to utjecati na životni standard – naglasio je Čičić.

Malo se priča o pozitivnim stranama

- Bosanskohercegovačka privreda jeste žilava iako se to ne bi reklo na prvi pogled. Kod nas vlada samo negativni narativ i malo se priča o pozitivnim stranama bh. privrede. Dakle, podaci koje prikazuju analitičari „Raiffeisen banke“ jesu realni i ne treba sve crtati u tamnim tonovima. Prošla godina je bila pozitivna i prva tri mjeseca ove godine su nastavak tog trenda – pojasnio je akademik Čičić.

Najnoviji izvještaj EK

Prema podacima iz najnovijeg izvještaja Evropske komisije, BiH je u prvom kvartalu 2020. zabilježila rast BDP-a od dva posto. Srbija je ostvarila rast BDP-a od pet posto, što je najbolji rezultat u regionu. Albanija je zabilježila minus od 2,5 posto, Sjeverna Makedonija imala je rast 0,2 posto, a Crna Gora 2,7, navodi se u izvještaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.